Conflictul din Nagorno-Karabah nu este singurul din spațiul ex-sovietic. După destrămarea Uniunii Sovietice, o serie de conflicte au izbucnit în fostele republici unionale, majoritatea nefiind soluționate nici până în prezent. Analiștii vorbesc despre o așa-zisă “centură de foc” de la Nistru până în Caucaz, care va fi încă mulți ani în centrul atenției comunității internaționale.
Războiul din Transnistria
Cel mai sângeros război de la începutul anilor 90 ai secolului trecut, din vecinătatea României, a avut loc în Republica Moldova.
Mișcările de renaștere națională de la Chișinău, care au luat amploare în ultimii ani de existență a Uniunii Sovietice, au nemulțumit Moscova. În replică, Rusia a susținut protestele vorbitorilor de limbă rusă, în special din localitățile din stânga râului Nistru, așa-numita regiune transnistreană. În anul 1992 milițiile separatiste, susținute de trupe de cazaci ruși, au atacat un post al poliției moldovene.
Chișinău a trimis trupe în zonă. Conflictul a explodat. După aproape șase luni de lupte, a fost semnat un armistițiu intermediar de Rusia, iar o soluție definitivă pentru acest conflict nu a fost găsită nici până în prezent. Rusia continuă să-și mențină trupele în regiune.
Războiul din Georgia
Un scenariu similar s-a desfășurat și în Georgia, unde regiunile autonome Abhazia și Osetia de Sud și-au declarat independența.
În anii 90 ai secolului trecut s-au dat mai multe lupte între trupele guvernamentale și cele separatiste, puternic susținute de Rusia. Conflictul a reizbucnit în anul 2008, când Georgia a încercat să preia controlul asupra Osetiei de Sud.
La scurt timp, armata rusă a invadat Georgia, iar după un război scurt, de câteva zile, armata georgiană a fost învinsă. Atunci, Moscova a recunoscut independența celor două regiuni separatiste - Abhazia și Osetia de Sud. Actul a fost condamnat de comunitatea internațională, iar o soluție definitivă pentru conflictele din Georgia nu a fost găsită. Trupe ruse continuă să staționeze în acest două regiuni.
Conflict armat pe teritoriul Rusiei, în Cecenia
Războaie sângeroase au avut loc și pe teritoriul Federație Ruse. La începutul anilor 90, Republica Cecenia din Caucaz și-a anunțat intenția de separare de Rusia.
Moscova a intervenit în forță. Primul război violent a avut loc în perioada 1994-1996, iar cel de-al doilea începe în 1999 și a durat aproape 10 ani. Într-un final, Moscova a reușit să instaleze la Groznîi, capitala republicii, o administrație loială. Pe dealtă parte, un guvern cecen din exil continuă să lupte pentru independența regiunii.
Războiul din Ucraina
Ucraina este ultimul stat din zonă afectat de un război devastator. Conflictul a început în anul 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea și a declanșat un război separatist în regiunile Donețk și Luhansk. Șase ani mai târziu, în februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, iar războiul continuă până în prezent.