Cel mai mare complex nuclear din Ucraina, aflat sub ocupație rusă din 2022, nu este în pericol imediat de dezastru, anunță autoritățile ucrainene.
Agenția de energie nucleară a Ucrainei susține că oprit ultimul reactor aflat în funcțiune la centrala Zaporojie, o măsură de siguranță în condițiile în care inundațiile catastrofale cauzate de prăbușirea barajului Nova Kahovka amenință aprovizionarea cu apă a instalației, potrivit Euronews.com.
Cinci din cele șase reactoare ale Centralei Nucleare Zaporojie, ocupate de forțele ruse, se află deja în opțiunea de ”oprire la rece”, ceea ce înseamnă că toate barele de control sunt introduse în miezul reactorului pentru a opri reacția de fisiune nucleară și generarea de căldură și presiune.
Energoatom, agenția ucraineană de energie nucleară, a declarat vineri seara că nu există "o amenințare directă" la adresa Centralei Zaporojie din cauza distrugerii digului. Ultimul reactor a fost oprit joi, a afirmat Energoatom, adăugând că printre factorii care au influențat decizia s-au numărat și bombardamentele în apropierea sitului, care au deteriorat liniile aeriene de conectare a centralei la sistemul energetic al Ucrainei.
Cu toate reacțiile nucleare oprite, temperatura și presiunea în interiorul reactorilor scad treptat, reducând intensitatea necesară a răcirii cu apă a combustibilului radioactiv. Acesta este cel mai sigur mod de funcționare al unei centrale nucleare. Angajații Energoatom lucrează încă la centrală, deși aceasta rămâne sub controlul rușilor.
Unitățile de producție ale site-ului nu au fost în funcțiune din septembrie anul trecut. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, urmează să viziteze Kievul săptămâna viitoare, când va prezenta președintelui Volodimir Zelenski detalii despre un nou program destinat ajutorului acordat țării pentru a evita un dezastru nuclear.