Ediția tipărită a ziarului austriac ”Wiener Zeitung”, care apare de 320 de ani, va înceta să mai existe, în urma unei decizii luate de parlamentul austriac. Înființat în 1703, cea mai longevivă publicație din lume a relatat inclusiv despre Mozart în tinerețe, sau despre abdicarea ultimului împărat habsburgic.
Cotidianul de stat va apărea pe hârtie pentru ultima dată pe 30 iunie. Apoi ziarul va fi publicat doar online. Echipa redacțională este consternată, deoarece se anunță zeci de disponibilizări.
”Wiener Zeitung apare din 1703. În această vară am fi sărbătorit 320 de ani de la înființare. Iar acest ziar a fost martor al multor lucruri, inclusiv în calitate de observator contemporan. Textul Declarației Drepturilor Omului a fost tipărit în acest ziar. Mari personalități precum Mozart și Beethoven au apărut aici. Este pur și simplu o conștiință istorică pe care nu o văd printre politicienii de azi,” a explicat Judith Belfkih, co-redactor-șef al Wiener Zeitung.
Care este motivul acestei decizii?
Guvernul austriac a decis să oprească ediția tipărită a cotidianului, deoarece o nouă directivă europeană a afectat principala sursă de venit a ziarului - adică anunțurile publicitare obligatorii în format tipărit.
”Publicarea obligatorie presupune ca antreprenorii erau obligați să își publice situațiile financiare anuale în Wiener Zeitung. Astfel, finanțarea ziarului nu va mai exista în viitor sub această formă și, prin urmare, a trebuit să se modifice,” a spus Kurt Egger, purtător de cuvânt al Partidului Popular Austriac.
În ultimii cinci ani, Austria a coborât de pe locul 11 pe locul 29 în clasamentul libertății presei - și nu numai din cauza numărului tot mai redus de cotidiene. Există, de asemenea, acuzații potrivit cărora guvernul finanțează în mod intenționat reclame în mass-media pentru a le influența articolele.