Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce semnifică și ce maschează vizita lui Narendra Modi în Ucraina, la scurt timp după ce a fost în Rusia

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, face o vizită în Ucraina, după ce a fost în Rusia în urmă cu câteva săptămâni și apoi în Polonia. Demersul liderului de la New Delhi este analizat de specialiști, după ce multă lume s-a întrebat de ce a mers la Kiev la câteva zile după ce se îmbrățișa cu Vladimir Putin și dat fiind faptul că relația sa cu președintele rus este una evidentă.

Narendra Modi se va întâlni, evident, și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o vizită istorică în Ucraina. Modi este primul şef de guvern indian care se deplasează în Ucraina şi primul din ultimii 45 de ani care a ajuns în Polonia, un aliat de neclintit al Kievului.

Ce semnifică și ce maschează vizita lui Narendra Modi în Ucraina

Oficialii din India și Ucraina au declarat că vizita se va concentra pe stimularea legăturilor economice și a cooperării în domeniul apărării, științei și tehnologiei. Însă analiștii spun că vizita ar putea fi, de asemenea, o încercare ca India să adopte o poziție mai neutră, după ceea ce a fost văzut până acum drept o înclinare către Rusia, având în vedere recenta vizită a lui Modi la Moscova și relația istorică a țării sale cu rușii, din perioada Războiului Rece.

În plus, este de notorietate faptul că guvernul de la New Delhi a evitat să critice în mod direct Rusia, în legătură cu invadarea Ucrainei, în ciuda presiunilor din partea Occidentului. Și nici nu a votat rezoluțiile ONU, referitoare la acest aspect. Modi a îndemnat Ucraina și Rusia să rezolve conflictul „prin dialog".

Analiştii spun că momentul călătoriei „este menit să controleze consecinţele din călătoria liderului indian în Rusia, din 8-9 iulie", conform AP. Numai că acea călătorie a coincis cu adunarea liderilor NATO la Washington și cu momentul în care rușii au lovit cu rachete un spital din Ucraina, unde au fost uciși zeci de oameni. Zelenski a numit acea întâlnire de atunci a lui Modi cu Putin „o mare dezamăgire” și „o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace”, după ce liderul indian a și oferit acea imagine în care îl îmbrățișează pe Putin.

Deși Modi nu a abordat direct acea lovitură cu rachete, el a făcut aluzie la „vărsarea de sânge", în timp ce se afla în Rusia și a condamnat „orice atac care afectează oameni nevinovați".

Călătoria din această săptămână, pe care Modi o face în Ucraina, reprezintă faptul că India „încearcă să echilibreze situația”, așa cum spune KC Singh, un expert în afaceri strategice și fost diplomat. Oficialii indieni minimizează însă importanța călătoriei lui Modi la Moscova.

„Acesta nu este un joc nul... Acestea sunt legături independente, largi”, a spus secretarul Tanmaya Lal, ministrul indian al Afacerilor Exterene.

„Vizita lui Modi este concepută într-o oarecare măsură pentru a arăta că orientarea strategică a Indiei rămâne nealiniată și, ca atare, pentru a menține echilibrul în politica sa externă”, a declarat Derek Grossman, analist indo-pacific la RAND Corporation.

Care este relația Indiei cu Rusia și cu Ucraina

India și Rusia au avut legături strânse de la Războiul Rece, iar importanța capitalei New Delhi, ca partener comercial-cheie pentru Moscova, a crescut de când Kremlinul a trimis trupe în Ucraina, în februarie 2022. Alături de China, India a devenit un cumpărător-cheie de petrol rusesc, în urma sancțiunilor impuse Rusiei de către Statele Unite și aliații săi, sancțiuni care au oprit exporturile ruse în majoritatea piețelor occidentale.

Vizita lui Modi la Moscova este văzută de analiști ca o consolidare a parteneriatului acestor țări, mai ales că Rusia rămâne un partener esențial în domeniul comerțului și în cel al apărării. Aproximativ 60% din sistemele soft și hardware militare din India sunt de origine rusă, iar peste 40% din importurile de petrol ale Indiei provin din Rusia. Comerțul dintre cele două state a cunoscut o creștere bruscă și a atins aproape 65 de miliarde de dolari în anul financiar 2023-2024, potrivit Ministerului de Externe al Indiei.

Comerțul bilateral dintre India și Ucraina este mult mai scăzut, cotat la aproximativ 3 miliarde de dolari înainte de invazie. Dar Modi și Zelenski au interacționat de atunci, la câteva evenimente globale, iar ministrul de externe ucrainean a vizitat New Delhi la începutul acestui an. India a oferit, de asemenea, mai multe tranșe de asistență umanitară Ucrainei, de la invazie. Analiștii spun însă că este putin probabil ca Zelenski să facă o paralelă între întâlnirea sa cu Modi și întâlnirea lui Putin cu Modi. Cel puțin în mod public.

Dar vizita lui Modi la Moscova și relația India-Rusia vor rămâne totuși cu „o rezonanță puternică” în călătoria premierului indian la Kiev, chiar dacă nu este menționat în mod explicit în declarațiile publice, a precizat Chietigj Bajpaee, cercetător pe zona Asia de Sud la think-tank-ul Chatham House. Această călătorie va fi probabil bine primită în SUA și în alte țări occidentale care au criticat întâlnirea lui Modi cu Putin, din luna iulie, a precizat Grossman.

Pentru Modi, această călătorie este o oportunitate „de a-l 'activa' pe Zelenski și de a-l asigura de interesele indiene în Ucraina, de a da un semnal de respingere față de acțiunile Rusiei și de a calma Occidentul”, a adăugat Grossman.

Însă, deși călătoria lui Modi va oferi o oarecare liniște Occidentului, va rămâne clar că India menține o relație mai strânsă cu Moscova și „vizita lui Modi nu va schimba această percepție”, a spus Bajpaee. Este puțin probabil ca Modi să folosească această vizită pentru a căuta să arate că India are rol de pacificator în conflictul Rusia - Ucraina.

„Comportamentul indienilor a fost să încerce să nu rezolve problema și să comenteze doar ocazional împotriva agresiunii”, a spus Grossman, care a precizat că India, spre deosebire de China sau Turcia, nu a prezentat un plan de pace, de exemplu.

De partea cealaltă, Kremlinul va urmări cu atenție vizita lui Modi în Ucraina, „dar în lipsa oricăror declarații extrem de critice la adresa Rusiei, este puțin probabil să fie îngrijorată”, a precizat Bajpaee.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE