Prin apăsarea unui singur buton al laptopului, un soldat trimite semnale electronice prin intermediul unei plăci de circuite. Un generator de curent începe să emită semnale sonore și luminoase care se augmentează.
Aceasta este imaginea prin care infrastructura energetică a unei țări este supusă unui atac cibernetic.
Deși harta plăcilor de circuite arată precum o insulă fictivă, cu străzi care poartă denumirea Blockchain Street sau Macintosh Street, un atac cibernetic real ar putea să fie extrem de subtil. Cu toate acestea, efectele asupra infrastructurii critice pot fi la fel de devastatoare, determinând decuplarea energiei electrice.
Scenariul este doar o simulare, dar servește drept antrenament pentru soldații care se află la poligonul cibernetic NATO din Tallin, capitala Estoniei.
La CR14 NATO Cyber Range, aproximativ 145 de militari, din 30 de țări, majoritatea membre NATO, simulează reacțiile Alianței la un eventual atac cibernetic.
La primul etaj al poligonului se regăsesc câteva dintre inovațiile digitale ale centrului. Al doilea etaj este utilizat pentru instrucția cadrelor, iar cel de-al treilea etaj este spațiul în care specialiștii poligonului cibernetic lucrează. Etaj la care presa și persoanele neautorizate nu au acces.
Ucraina și activarea articolului 5
Operațiunea cibernetică derulată de NATO la începutul lunii decembrie este un eveniment demarat anual de Alianță. În 2022, s-au înregistrat cei mai mulți participanți, ceea ce nu este o surpriză având în vedere războiul din Ucraina
"Atacurile cibernetice din Ucraina sunt constante din februarie până astăzi, chiar de dinainte de a începe războiul", a declarat David Cattler, Secretar General Adjunct al NATO în domeniul Informațiilor și Securității.
”Se desfășoară continuu atacuri cibernetice... Unele dintre acestea sunt atribuite serviciilor de informații militare rusești, GRU, și sunt în mod clar sunt concepute pentru a provoca efecte psihologice și pentru a epuiza resursele de apărare cibernetică, ceea ce evidențiază din nou rolul pe care cibernetica îl joacă într-o criză și rolul pe care îl are în acest război", a spus acesta.
NATO tratează cu seriozitate atacurile cibernetice. Jens Stoltenberg a declarat anul acesta că atacurile cibernetice împotriva unui membru NATO ar putea declanșa Articolul 5, ceea ce înseamnă că este considerat un atac împotriva tuturor membrilor NATO și că Alianța ar putea reacționa.
Adevărul ca ficțiune și operațiunea Locked Shields
La Cyber Range, poligonul cibernetic al NATO, poveștile fictive pe care specialiștii trebuie să le rezolve implică națiuni, insule și teritorii fictive.
"Situația din Ucraina dă acestor scenarii de lucru fictive și mai multă greutate. Nu mai este totul la fel de fictiv. Și asta este distincția pe care o aduce această situație", a declarat pentru Euronews Next Bernd Hansen, șeful direcției dedicate spațiului cibernetic din cadrul Comandamentului Aliat al NATO pentru Transformare.
Deși scenariile de lucru sunt strict confidențiale, oficialii NATO spun că acestea pot include atacuri asupra infrastructurii critice, accesarea frauduloasă a rețelelor digitale ale unui stat și declanșarea unor atacuri din interior.
Dar accentul este pus pe modul în care fiecare țară participantă face schimb de informații esențiale și poate acorda ajutor reciproc în cazul unui atac, în dauna rivalității.
"Cred că, astfel, se pune accentul pe colaborare, pentru că rivalizarea și competiția ne conduc pe un teren în care nu mai vrem să împărtășim informația, pentru că vrem să avem ascendent. Prin "Locked Shields" colaborăm și ne transmitem informații", a declarat Tobias Malm, maior al Forțelor Armate suedeze în domeniul apărării cibernetice.
"Desigur, va exista întotdeauna o latură competitivă, în sensul că toți tehnicienii vor să rezolve singuri problemele și să fie primii care le rezolvă. Acesta este ingredientul competitiv", a declarat el pentru Euronews Next.
Suedia și Finlanda alături de NATO
Deși nu este în prezent membră NATO, Suedia ar putea fi în curând parte din Alianță, după ce toate statele își vor fi dat acordul, alături de vecina Finlanda, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Dar nu este pentru prima dată când Suedia participă la programele de antrenament ale NATO.
"Participăm la exercițiul Locked Shields de 10 sau 12 ani. Așa că nu este nimic nou", a declarat Malm.
"Dar pentru noi, a colabora în ceea ce privește apărarea cibernetică este un lucru bun, învățăm multe și cred că putem aduce ceva nou în NATO în ceea ce privește modul în care lucrăm", a mai spus el.
Deși Suedia și Finlanda au mai luat parte la exercițiul NATO, anul acesta a fost important pentru aceste țări să fie alături de NATO, din cauza războiului.
"Anul acesta ne-am îmbunătățit capacitatea de reacție și de a schimba informații", a declarat Markus Riihonen, comandant al forțelor de apărare finlandeze.
"M-am simțit foarte, foarte mândru că am fost tratat cu multă căldură sufletească. Și o parte din acest lucru se datorează faptului că sunt oameni care mă tratează într-un fel ca pe un aliat", a mai spus el pentru Euronews Next.
Inovațiile tehnologice
NATO are toate motivele să fie încântată de aderarea Suediei și Finlandei, ținând cont de numeroasele start-up-uri care s-u dezvoltat în domeniul securității cibernetice în cele două țări.
"Așteptăm cu nerăbdare să putem primi Finlanda și Suedia în ecosistemul nostru de apărare, pentru a ne menține avantajul tehnologic", a declarat David van Weel, secretarul general adjunct al NATO pentru provocări emergente de securitate.
"Sunt două țări foarte capabile, mai ales când vine vorba de domeniul inovării. Iar felul în care arată sectorul lor privat confirmă capacitatea enormă a sectorului lor privat ", a mai spus el.
Colaborarea cu mediul privat și cu mediul academic se va dovedi esențială pentru apărarea cibernetică, lucru ce se poate vedea în modul în care companii precum Starlink și Microsoft au ajutat Ucraina.
"NATO și-a luat angajamentul să își mențină avantajul tehnologic, iar exercițiile cibernetice comune ne ajută să testăm și să punem la treabă noile tehnologii", a precizat el.
"Amenințarea din spațiul cibernetic este reală și este în creștere și trebuie să investim mai mult în consolidarea apărării noastre cibernetice, mai multă expertiză, mai multă cooperare consolidată și colaborare cu sectorul privat".
Primele scutere 5G, la NATO
În clădirea NATO Cyber Range, inovația este prezentă sub forma primelor scutere 5G din lume, care se deplasează pe coridoarele lungi ale clădirii. Deși se află acolo doar pentru a-i inspira pe specialiști, arată cum ar putea fi atacate mijloacele de transport care funcționează pe 5G.
De asemenea, tot acolo se regăsește și un simulator al unei nave de luptă, care ar putea fi supus unui atac cibernetic în cazul în care harta digitală pe care o folosește nava ar fi piratată și ar dispărea țări sau insule.
Dar cel mai mare test pentru țările participante este cel privind infrastructura critică, precum iluminatul public, alimentarea cu apă și încălzirea, care ar putea fi supuse unui atac cibernetic.
Aceasta, dincolo de simulator, este o amenințare serioasă, iar Ucraina a experimentat-o întru-totul din octombrie până în prezent, după ce Rusia a început să atace infrastructura sa energetică, distrugând aproximativ 30% din centralele electrice din întreaga țară.
Georgia, vecină cu Rusia, este de asemenea preocupată de eventualele atacuri cibernetice. Statul ex-sovietic, partener NATO, a fost atacat de Rusia în urmă cu 13 ani, într-un război de cinci zile.
Georgia, vecina vulnerabilă
O mare parte din infrastructura Georgiei este, de asemenea, concepută după model sovietic
"Pentru Ministerul Apărării, securitatea cibernetică este una dintre prioritățile de top, deoarece ne confruntăm cu o mulțime de provocări", a declarat Nika Gogindze, oficial al Ministerului Apărării din Georgia, cu privire la securitatea cibernetică.
Acesta a declarat că săptămâna NATO privind securitatea cibernetică i-a permis să îmbunătățească cooperarea cibernetică a Georgiei cu alte țări.
"Scopul nostru a fost de a îmbunătăți coordonarea cu aliații noștri și de a reduce timpul în găsirea unor noi modalități de comunicare cu ei în momentul unei crize sau al atacurilor cibernetice.
"Așadar, obiectivul a fost atins și sunt foarte mulțumit de acest lucru", a conchis oficialul.
Odată ce săptămâna de lucru se încheie, se încheie, desigur, și orice urmă a operațiunilor cibernetice care au avut loc în clădire. Toate datele de conectare sunt șterse și se întoarce foaia înspre o nouă săptămână care aduce alte operațiuni de pregătire cibernetică și situații inedite de rezolvat.