Primarul Sectorului 1 din București, Clotilde Armand, a fost trimisă în judecată chiar în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat, pe 25 aprilie. Ea este acuzată de "comiterea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane". Edilul s-a numit singur într-o funcție de manager al unui proiect cu fonduri europene.
Însă ea crede că totul este fabricat și a explicat motivele, în direct la Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează. Unul dintre acestea este că actele au primit mai multe avize, printre care și semnătura prefectului Bucureștiului. Iar prefectul de la acea vreme era Toni Greblă, din partea PSD, un adversar al USR, partid din care face parte Clotilde Armand.
Toni Greblă a fost prefect al Bucureștiului din mai 2022 până în iulie 2023. Iar procurorii precizează că Clotilde Armand ar fi fost în culpă în perioada mai 2022 - august 2022.
Clotilde Armand: "Toți martorii au spus că e legal"
Clotilde Armand: "Eu nu prea cred în coincidențe, nu vreau să comentez prea mult despre această coincidență. Cred că alegătorii vor judeca ei. Vorbesc de concidențe, nu vorbesc de caz. O să fie un judecător și abia aștept să ajung la această fază să văd cum procurorii își vor demonstra acuzațiile.
Dar vorbesc de concidențe, de faptul că, timp de doi ani, a fost păstrat acest dosar și, în ziua în care îmi depun candidatura, atunci sunt trimisă în judecată. N-am ce să comentez.
Este vorba de un proiect pe fonduri europene, un proiect anticorupție. Suntem prima primărie care a obținut certificatul ISU antimită, pentru o sumă totală de 18.000 de lei, brut. Adică 3.000 de lei pe lună, patru luni, pentru niște dispoziții care au fost validate chiar de prefect. Ele au fost validate de secretarul general, directorul juridic, directorul economic, Ministerul Fondurilor Europene a spus că este de acord. Adică pur și simplu e ceva care toți martorii au spus că e legal.
Patru procurori au fost schimbați ca să ajungă la un procuror care a fost promovat peste noapte din provincie și care, în sfârșit, a finalizat acest dosar. Sunt trimisă în judecată și abia aștept să se clarifice. Nu (n.r.: dosarul nu are șanse să se finalizeze până pe 9 iunie, data alegerilor). Absolut, da (n.r.: dosarul va fi discutat de dușmanii politici), dar v-am spus că este un dosar penibil."
Ce scrie în proiectul 'Fără penali în funcții publice'
După ce Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, PSD, prin vocea premierului Marcel Ciolacu - și nu numai - a precizat că "Clotilde Armand a devenit oficial un penal într-o funcţie publică" și că USR trebuie să aplice rapid principiul "Fără penali în funcţii publice", pe care tocmai USR l-a inițiat.
În acest sens, Clotilde Armand a venit cu precizări și a amintit ce scrie exact în acel proiect de lege.
Clotilde Armand: "Ca să nu greșesc niciun cuvânt despre acest proiect de lege, uitați așa spune: 'Fără penali în funcții publice are la bază o inițiativă cetățenescă și are ca scop interzicerea cetățenilor condamnați definitiv să mai ocupe funcții publice în instituțiile de stat. Condamnați definitiv!
Agenția Națională de Integritate a fost creată la cererea Uniunii Europene, în momentul în care am aderat, pentru că că este o idee foarte bună să verificăm compatibilitatea oamenilor politici și averea lor. Atunci nu ne-am gândit deloc că va fi folosit politic.
La ora actuală, acest dosar este unul penibil, care a fost făcut ca să arate că toată lumea este la fel. Nu, toată lumea nu este la fel, există niște oameni politici corupți, există și oameni politici verticali.
În momentul în care o să vedeți că un coleg de la USR sau chiar oricine este condamnat sau există suspiciuni de corupție, o să vedeți că a doua zi va fi... În cazul lui Nicușor Dan, în cazul meu, nu există suspiciuni de corupție. Este un dosar inventat, de acum doi ani, validat chiar de prefectul care este garantul legalității. Nimeni nu spune că banii aceștia nu au fost munciți, în calitate de manager de proiect. Nu sunt condamnată definitiv și nu voi fi, nu există niciun motiv să abandonez proiectele în curs."
Clotilde Armand, primar al sectorului 1, a fost audiată deja într-un dosar în care este acuzată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese şi incompatibilitate. Ei i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, cu toate că ea a contestat în instanţă raportul ANI.
Astfel, ea este urmărită penal pentru folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată. În calitate de manager al acelui proiect cu fonduri europene, ea este acuzată că ar fi încasat venituri din acea activitate.
- Clotilde Armand (50 de ani) este franțuzoaică și a primit cetățenia română în 2015. Ea este căsătorită cu matematicianul român Sergiu Moroianu, cercetător la Institutul de Matematică Simion Stoilow.