Nutriționiștii ne recomandă să avem o dietă echilibrată de sărbători, dacă vrem să evităm problemele de sănătate. La rândul lor, antrenorii de fitness ne sfătuiesc să nu întrerupem activitățile fizice în această perioadă, în condițiile în care, la capitolul sport, românii se numără printre cei mai sedentari europeni, potrivit ultimului Eurobarometru.
Ce preparate ar trebui să consumăm de sărbători?
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, românii își fac ultimele cumpărături pentru masa festivă. Nutriționiștii ne avertizează că mâncatul excesiv ne pune sănătatea în pericol.
„Ca și cuvânt de ordine aș pune moderația. Adică să avem mese puține, mici și dese, ca să nu îngreunăm digestia, dar și să evităm hipoglicemiile, când cădem pradă ispitelor tradiționale. Să se regăsească la mesele de sărbători legumele crude și gătite, alături de preparatele de sărbători, pentru că ele ajută foarte mult digestia. De evitat mâncatul la televizor,” a declarat Cristina Vamoș, specialist nutriționist.
„Am primit recomandarea de la medicul de familie să urmez un tratament pentru că îmi spunea medicul că s-ar putea să am o problemă de alimentație pentru că aveam peste greutate și aici s-a reglat totul, am ajuns la normalitate. Am slăbit în 12 săptămâni 20 de kilograme,” a spus Dan Obancea, client al unui cabinet de nutriție.
Clienții sălilor de fitness spun că nu vor face pauză de mișcare nici în perioada sărbătorilor, iar antrenorii ne sfătuiesc să nu avem perioade lungi de inactivitate.
Românii, printre cei mai sedentari europeni
Claudia are 37 de ani de ani și este mamă a doi copii. De sărbători nu va merge la studioul de fitness, dar spune că meniul va fi unul echilibrat în farfurie.
„Având în vedere că am doi copii care mă țin în priză, trebuie să am o viață echilibrată și să le combin pe toate. Deci de sărbători prefer să nu fiu o persoană care mănâncă foarte mult, să am în farfurie, cum se spune, cele patru categorii, fructe și legume și proteine și cereale și să fac sport. Nu uit de sport nici de sărbători, nici în afara sărbătorilor,” a declarat Claudia Muraru, clientă a unui studio fitness.
„Pentru cei care fac mișcare într-o sală sau într-un studio de fitness este foarte important să nu crească raportul alimentar, adică să nu mănânce mai mult, chiar dacă fac pauză. Chiar nu lenevim de tot, ieșim putem să înlocuim partea asta cu înot, cu munte, mișcare normală, plimbări. Mișcare oricum trebuie să facem, nu zăbovim pe canapea și rămânem acolo,” a explicat Florin Dumitrescu, antrenor personal.
Potrivit ultimului Eurobarometru, românii sunt printre cei mai sedentari europeni. Astfel, 62% spun că nu fac sport niciodată și doar 2% în mod constant.