Cazurile de coronavirus s-au triplat în Europa în ultimele șase săptămâni, reprezentând aproape jumătate din toate infecțiile la nivel global. Totodată, rata de spitalizare s-a dublat, spune Organizației Mondiale a Sănătății.
„Odată cu creșterea cazurilor, asistăm și la o creștere a spitalizărilor, care urmează să crească în continuare în lunile de toamnă și iarnă.
Această prognoză prezintă o provocare uriașă pentru forța de muncă din domeniul sănătății din țară după țară, aflată deja sub o presiune enormă, care se confruntă cu crize neîncetate din 2020.”, a spus Hans Kluge, directorul OMS pe Europa.
El a adăugat că, în ciuda creșterii numărului de spitalizări, internările la unitățile de terapie intensivă au rămas până acum „relativ scăzute”.
Majoritatea țărilor au încă unele restricții de călătorie în vigoare în încercarea de a controla răspândirea COVID-19.
Cele mai recente schimbări în Europa
Portugalia, Finlanda, Germania, Estonia, Italia, Cipru, Austria și Grecia nu mai au restricții de călătorie legate de COVID-19 pentru vizitatori.
Pasagerii care zboară în UE nu mai trebuie să poarte măști în aeroporturi sau la bordul zborurilor. Unele țări au ales să ignore această hotărâre și încă solicită purtarea măștilor de protecție.
Vizitatorii din Belgia din afara UE nu mai trebuie să prezinte documente legate de starea COVID-19 pentru a intra în țară.
Măștile nu mai sunt obligatorii în Spania și Portugalia continentală, cu excepția transportului public.
În totalitate, țările UE care încă impun purtarea măștilor în avioane și în jurul aeroporturilor sunt: Austria, Cipru, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia și Spania.
Cazurile COVID-19 în România, în continuă creștere
Numărul de cazuri COVID-19 în România s-a dublat în ultima săptămână, potrivit datelor prezentate pe 4 iulie de Ministerul Sănătății. Ministrul Rafila a declarat că este posibil ca la finalul lunii august să ajungem la 10.000 de cazuri pe zi.
Ministrul Alexandru Rafila a prezentat, luni, situația înregistrată în săptămâna 27 iunie - 3 iulie. Astfel, în ultima săptămână, au fost confirmate 7.726 cazuri, dintre care 1.307 sunt persoane reinfectate. În săptămâna anterioară, au fost raportate 3.974 de cazuri.
Guvernantul de la Sănătate a mai prezentat două scenarii pentru perioada următoare: unul în care vârful acestui mini-val sau val va fi unde în perioada 7-10 august. Al doilea scenariu, mai pesimist: vârful va fi spre finalul lunii august - începutul lunii septembrie, cu o estimare de 10.000 de cazuri pe zi. „Rămâne de văzut dacă aceste lucruri se vor confirma în vreun fel”, a precizat ministrul.