Cătălin Țepelin, redactorul șef Gazeta Sporturilor, a vorbit despre retrogradarea echipei Dinamo București din Liga I pentru prima oară în istorie, în cadrul ediției „Bună dimineața, România!”
Cum arată viitorul lui Dinamo?
„Viitorul este foarte incert. Nimeni nu știe cum se va reașeza acest club, pentru că suporterii și-au dorit foarte mult să fie dărâmat stadionul, ca să se construiască unul nou, pe măsura ambițiilor acestui club, dar înainte să se dărâme stadionul s-a dărâmat echipa. Liga a II-a este o certitudine în momentul de față. Ce nu este cert este dacă toți cei care au putere la club sau în jurul clubului își doresc un reviriment rapid al lui Dinamo, de asta este foarte periculos de spus acum că Dinamo are putere și resurse să-și revină foarte repede și peste un an s-o vedem deja înapoi în Liga I, acolo unde a fost până acum toată existența sa de 74 de ani”, a explicat Cătălin Țepelin, redactor șef Gazeta Sporturilor.
Țepelin a mai adăugat că „echipa este efectiv dispărută în acest moment, din punct de vedere al lotului”.
„Sunt foarte complicate lucrurile și din punct de vedere juridic și din punct de vedere uman. Echipa este efectiv dispărută în acest moment, din punct de vedere al lotului. Vor mai rămâne doar câțiva jucători. Important este să vedem dacă cei care vor veni vor avea cu ce să fie plătiți, dacă Dinamo își poate păstra promisiunile pe care le-a făcut către creditorii ei, pentru că în acest moment este o echipă în insolvență și orice abatere de la planul aprobat de autorități poate însemnă falimentul. De asta, să vorbești acum despre viitorul Dinamo este ceva mai complicat decât a încerca să citești în stele sau să compui un horoscop”, a mai spus el.
Dinamo a schimbat 54 de jucători într-un sezon
„Da, este un semn al degringoladei profunde în care s-a zbătut clubul acesta în ultimul an. De fapt nu în ultimul an, sunt vreo trei ani de când Dinamo tot trage să moară, cum se spune. În primul an, clubul a fost salvat printr-un context fericit, fiind pandemia. S-a găsit o portiță pentru creșterea numărului de echipe din Prima Ligă și atunci Dinamo a rămas în continuare aici. Anul trecut au fost foarte puțin deasupra liniei, anul ăsta, cu oricâte eforturi au făcut suporterii în a salva clubul nu s-a mai putut rezolva nimic. Până la urmă, știi cum se spune, „boală lungă, moarte sigură”. Mulți spun că, de fapt, retrogradarea asta poate însemna o renaștere curată pentru club. În momentul ăsta nu se știe dacă renașterea va începe din Liga a II-a sau poate din Liga a IV-a sau a V-a, dacă echipa va intra în faliment va fi apoi nevoită, sportiv vorbind, s-o ia de mult mai jos. Pe ce jucători se va baza nu se știe. O mare problemă a clubului în acești doi, trei ani a fost și că propriul centru de copii și juniori n-a putut să livreze nimic către echipa mare. S-au perindat zeci, sute de mercenari, cum se spune în sport, fotbaliști care n-au simțit nimic pentru clubul respectiv”, a mai menționat Cătălin Țepelin.
Țepelin a mai adăugat că „dinamoviștii trăiesc acum ceea ce n-a mai trăit niciun dinamovist în toată istoria clubului, realitatea de a fi 100% în Liga a II-a”.
Evenimentele de la finala Ligii Campionilor
„Probabil că va dura ceva până se vor lămuri situațiile de acolo. Cert este că nu se aștepta nimeni. Dacă s-ar fi întâmplat în România, probabil că am fi fost stampilați imediat ca fiind necivilizați sau inapți să organizăm un eveniment de o asemenea anvergură și uite că s-a întâmplat la Paris, sub îndrumarea, evident, a celor de la UEFA și totuși s-a ajuns într-o situație nemaiîntâlnită până în acest moment - o finală de Champions League întârziată cu peste jumătate de oră, mii de suporteri care încercau să intre în stadion cu bilete false, alții care săreau gardurile. Au fost niște imagini absolut incredibile. Noroc că nu s-au întâmplat în interiorul stadionului, pentru că în bunele practici ale celor de la UEFA este interzisă expunerea oricărei imagini care implică violența și atunci poate nici n-am fi știut că toate lucrurile astea s-ar fi întâmplat. Cert este că s-au întâmplat. Este o situație absolut neașteptată. Finala a încercat ulterior să salveze din aparențe. N-a fost un meci de povestit nepoților, dar se mai întâmplă și la case mai mari”, a conchis Țepelin.