Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Casa Albă pregătește o strategie anti-islamofobie, însă musulmanii din SUA sunt sceptici

Administrația președintelui Joe Biden pregătește dezvoltarea unei strategii naționale de combatere a islamofobiei, conform AP, care citează surse din Casa Albă. Însă există o doză de scepticism în cadrul membrilor comunității musulmane americane, care e cauzat de sprijinul ferm al SUA față de atacul militar al Israelului asupra Hamas în Fâșia Gaza, ale cărei atacuri au ucis și civili.

Anunțul Casei Albe era așteptat săptămâna trecută, când Joe Biden a avut o întâlnire cu liderii musulmani, însă a fost amânat, conform spuselor a trei surse, sub protecția anonimatului. Iar motivul cel mai probabil ar fi că există îngrijorări ale comunității musulmane din SUA că administrația nu are credibilitate în această problemă, având în vedere datele problemei.

Strategia SUA anti-islamofobie întâmpină dificultăți

Crearea acestei strategii anti-islamofobie nu este o noutate, iar SUA o pregătesc de mai multe luni. În luna mai, administrația lui Joe Biden a lansat o strategie națională de combatere a antisemitismului, care făcea referire și la combaterea urii împotriva musulmanilor. Astfel, este de așteptat să dureze mai multe luni până ca această strategie să fie implementată în mod oficial, mai ales că planul implică și diverse agenții guvernamentale.

Manifestările anti-evreiești și anti-musulmane au crescut vertiginos în SUA și în alte pări ale lumii de la atacul Hamas asupra Israelului, începând cu 7 octombrie. Imediat după acel atac sângeros, oficialii israelieni au promis că vor "distruge gruparea Hamas". Ulterior, după multe amânări, armata israeliană a pătruns în Gaza, în cele din urmă, pe cale terestră, numai că a fost acuzată că a făcut multe victime colaterale printre civili.

Astfel, au existat proteste, iar în SUA a avut loc un atac oribil asupra unui copil de 6 ani din Chicago, Wadea Al-Fayoum, cu 26 de lovituri de cuțit, și rănirea mamei sale. Procurorii spun că atacul a fost determinat de islamofobie.

Oponenții SUA la această idee susțin că Israelul ucide civili în Gaza

Cu toate că exista un acord major în rândul comunității musulmane americane cu privire la necesitatea unei strategii naționale de combatere a islamofobiei, războiul din Israel a complicat lucrurile. Conform sursei citate, administrația Biden dorește să mențină cele două probleme separate, în timp ce unele grupuri proeminente musulmane americane le văd ca fiind interdependente.

Rami Nashashibi, fondatorul Rețelei de acțiune musulmană din Chicago, a declarat că problema este "în lucru" în ceea ce privește o strategie anti-islamofobie și vor exista întâlni și cu alte părți interesate din comunitate în zilele și săptămânile următoare. Nashashibi spune încă că un astfel de efort va fi sortit eșecului până când președintele Biden și oficialii administrației sale nu vor condamna ferm guvernul de extremă dreapta al premierului israelian Benjamin Netanyahu și până când administrația lui Biden nu denunță mai ferm crimele motivate de ură care vizează musulmanii și arabii din SUA.

Astfel, lui Biden i s-a cerut fie să-și ceară scuze, fie să clarifice măcar comentariile sale recente potrivit cărora a spus că el nu are încredere în numărul deceselor palestinienilor din atacurile Israelului, deoarece datele provin de la Ministerul Sănătății Hamas.

Organizația Națiunilor Unite, experți și alte instituții internaționale, precum și autoritățile palestiniene din Cisiordania – rivale ale Hamas – spun că ministerul Sănătății din Gaza a făcut "un efort de bună-credință" pentru a informa asupra morților, în cele mai dificile condiții.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că administrația Biden "nu pune preț pe ceea ce spune Ministerul Sănătății din Gaza", dar a recunoscut că au fost "multe mii de morți de civili în Gaza".

"Casa Albă nu are credibilitatea să lanseze o strategie de islamofobie în acest moment, fără a aborda public punctele pe care le-am ridicat în mod explicit cu președintele în timpul întâlnirii noastre", a precizat Rami Nashashibi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE