Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bloomberg: Cei mai bogați oameni din lume au pierdut 208 miliarde de dolari într-o singură zi, după anunțul lui Trump

Averea combinată a celor mai bogați 500 de oameni din lume a scăzut, în doar 24 de ore, cu 208 miliarde de dolari, după ce Donald Trump a anunțat noile taxe pe care SUA le vor aplica pentru aproape toate statele lumii. Decizia a făcut ca piețele globale să ajungă în picaj, conform Bloomberg.

Mai mult de jumătate dintre persoanele aflate în indicele Bloomberg au avut o scădere medie a averii de 3,3%. Orientul Mijlociu a fost singura regiune în care persoanele incluse în indicele de avere Bloomberg au obținut câștiguri nete pe parcursul zilei.

208 miliarde de dolari pierduți de miliardari în 24 de ore după ce Donald Trump a anunțat noile taxe

Această scădere este pe locul al patrulea în istoria scăderilor dintr-o singură zi, pe care le-a analizat Bloomberg în ultimii 13 ani. Totodată, este cea mai mare după pandemia de Covid.

Miliardarii din SUA au fost printre cei mai afectați. De exemplu, patronul companiei Meta, Mark Zuckerberg, sau proprietarul de la Amazon, Jeff Bezos, sunt în frunte.

Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic, face parte dintr-un grup restrâns de miliardari din afara SUA care „au scăpat” cumva de impactul acestor tarife, iar bursa mexicană a crescut cu 0,5% după ce țara a fost exclusă de pe lista de ținte tarifare reciproce anunțate de Casa Albă. Acest aspect a a dus la creșterea averii nete a lui Slim cu aproximativ 4%, până la 85,5 miliarde de dolari.

Miliardarii care au avut cele mai mari pierderi ca urmare a taxelor anunțate de Trump

  • Mark Zuckerberg

Fondatorul companiei Meta, Mark Zuckerberg, a fost cel mai mare perdant, cu o scădere de 9%, adică 17,9 miliarde de dolari. De la Anul Nou, până la jumătatea lunii februarie, Meta a fost cel mai important câștigător în cadrul indicelui Magnificent Seven al acțiunilor megacap din domeniul tehnologiei. În acea perioadă, Meta înregistrase aproape o lună de creșteri consecutive și valoarea de piață i-a crescut cu peste 350 de miliarde de dolari. De la jumătatea lunii februarie și până acum acțiunile au scăzut cu aproximativ 28%.

  • Jeff Bezos

Acțiunile companiei Amazon s-au prăbușit, joi, cu 9%. Este cea mai mare scădere după aprilie 2022, ceea ce l-a costat pe fondator 15,9 miliarde de dolari din averea personală. Acțiunile companiei au scăzut cu peste 25%, raportat la acel vârf atins în februarie.

  • Elon Musk

Patronul companiei de mașini electrice Tesla a pierdut 110 miliarde de dolari până în prezent, în acest an, iar doar în ziua de joi au fost pierderi de 11 miliarde de dolari. Cauzele au fost întârzierile în livrări, dar și acțiunile pe care e face din rolul controversat cu care Trump l-a însărcinat, acela de a eficientiza cheltuielile guvernamentale. La începutul acestei săptămâni, lucrurile arătau totuși bine. Pentru că Tesla produce multe dintre mașini în SUA, tarifele ar putea avea un efect mai redus asupra companiei decât asupra altor companii străine. De asemenea, acțiunile au crescut ca urmare a zvonurilor conform cărora Musk s-ar retrage în curând din activitatea sa guvernamentală pentru a se putea concentra din nou pe Tesla. Cu toate acestea, acțiunile au scăzut joi cu 5,5% după anunțarea tarifelor.

  • Ernest Garcia

Averea directorului general al Carvana Co, a scăzut cu 1,4 miliarde de dolari, după ce acțiunile companiei au pierdut 20%. În 12 luni, însă acțiunile au crescut cu peste 425%, până la 14 februarie, dar de atunci au scăzut cu 36%. Compania Caravana Co se ocupă cu vânzări de mașini la mâna a doua.

  • Tobi Lutke

Co-fondatorul și CEO-ul companiei canadiene de comerț electronic Shopify a pierdut 1,5 miliarde de dolari, adică 17% din avere. Acțiunile Shopify, care obține o mare parte din venituri din vânzările de bunuri importate, au scăzut cu 20% la Toronto, în timp ce indicele compozit S&P/TSX a avut cea mai proastă zi după martie 2020.

  • Bernard Arnault

Uniunea Europeană va avea de suportat o suprataxă fixă de 20% pentru toate produsele cu destinația SUA. Cele mai afectate ar fi exporturile de alcool sau bunuri de lux. Compania LVMH, lui Bernard Arnault, un conglomerat care deține mărci precum Christian Dior, Bulgari și Loro Piana, a avut parte de scăderea acțiunilor la Paris, iar pierderea este de 6 miliarde de dolari din averea netă. Bernard Arnault este cea mai bogată persoană din Europa.

  • Zhang Congyuan

Fondatorul producătorului chinez de încălțăminte Huali Industrial Group a pierdut 1,2 miliarde de dolari, ceea ce echivalează cu 13% din averea sa. Motivul? Tariful suplimentar de 34% impus de Trump pentru produsele din China a dus la prăbușirea acțiunilor companiei.

Suprataxele au fost resimțite și de producătorii de încălțăminte care au sedii în SUA și Europa, precum: Nike, Lululemon Athletica și Adidas. Toate au facilități de producție semnificative și în Asia de Sud-Est. 10% a fost scăderea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE