Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Carla Bruni-Sarkozy, soția fostului președinte al Franței, plasată sub control judiciar, pentru "campania libiană" a soțului ei

Carla Bruni-Sarkozy a fost inculpată în procesul în care soțul ei este acuzat că a primit bani din Libia, în campania prezidențială din 2007. O sursă judiciară citată de presa franceză precizează că fosta "primă doamnă" a Franței a fost plasată sub control judiciar.

Carla Bruni-Sarkozy, plasată sub control judiciar

Cantautoarea, fost model internațional, este urmărită penal pentru manipularea martorilor și asociere în vederea comiterii de infracțiunii, într-un dosar deschis în 2021, în care Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare, în octombrie, pentru "tăinuire și complicitate la fraudă organizată în vederea fraudării justiției".

Procurorii francezi îl acuză de Nicolas Sarkozy că a primit 50 de milioane de euro de la dictatorul libian Muammar Gaddafi, iar banii i-ar fi folosit în campania electorală pentru prezidențiale. Sumele ar fi fost disimulate într-un contract prin care ar fi fost vândute țării africane niște echipamente.

Doi judecători susțin că soția fostului președinte al Franței este inculpată pentru "tăinuire și participare la o asociație criminală în vederea săvârșirii infracțiunii de fraudă într-un proces în bandă organizată, (...) inducerea în eroare a magistraților însărcinați să se pronunțe asupra anchetei judiciare privind suspiciunile de finanțare libiană a campaniei electorale".

Carla Bruni-Sarkozy a a fost plasată sub control judiciar, cu interdicția de a intra în contact cu toți cei implicați, cu excepția soțului ei, Nicolas Sarkozy. Ea a mai fost audiată în iunie 2024 și în mai 2024.

Avocații Carlei Bruni-Sarkozy spun că nu există dovezi care să o inculpe

"Această decizie, pronunțată în aceiași termeni ca cei referitori la soțul său (…), nu este decât consecința procedurală logică și nu este fondată nici din punct de vedere juridic, nici din punct de vedere faptic. Carla Bruni-Sarkozy este hotărâtă să își afirme drepturile și să conteste această decizie nefondată", au declarat avocații Carlei Bruni-Sarkozy, citați de AFP.

Fostul șef al statului francez, Nicolas Sarkozy, este suspectat că ar fi aprobat, în noiembrie 2020, anumite acțiuni pentru a obține o schimbare a mărturiei din partea lui Ziad Takieddine, principalul martor al acuzării în cazul finanțării campaniei sale prezidențiale din 2007 din fonduri libiene.

Nicolas Sarkozy a fost președinte al Franței între anii 2007 şi 2012.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE