Euronews România continuă seria dezbaterilor de dinaintea alegerilor europarlamentare și locale. Invitați la „Vocile care contează”, Dacian Cioloș, Iuliu Winkler, Teodora Stoian și Dan Cristian Popescu, au vorbit despre două dintre prioritățile partidelor din care provin, în contextul alegerile europarlamentare din iunie.
Dacian Cioloș (REPER): „Pentru partidul REPER pe care îl reprezintă, tinerii sunt o prioritate și acea Românie uitată, oameni care suferă de excluziune socială. Sunt lucruri care trebuie puse pe agenda europeană și cu impact pozitiv în România, în următorii ani, pentru că atunci când ne uităm la cifre, România a evoluat în acești ani, dar nu se simte peste tot. Avem în continuare zone de sărăcie, oameni uitați, tineri uitați. Tinerii sunt prezentul, ei trebuie să fie mult mai implicați. Noi am pus și pe lista de candidați, în primii zece, tineri. Asta pentru că ei știu cel mai bine de ce anume au nevoie acum.
Noi vorbim despre tineri, dar nu vorbim despre problemele lor, de faptul că nu au locuri în cămine, chiar și când au acces la studii, de faptul că primele locuri de muncă sunt foarte prost plătite, de faptul că atunci când vor să întemeieze o familie nu au acces la locuință, la grădinițe. Lucrurile acestea trebuie discutate și trebuie găsite soluții și de la nivel european”.
Iuliu Winkler (UDMR): „Noi sperăm într-o reconfigurare a echilibrului politic din Parlamentul European, pentru că noi ne-am propus schimbarea și această schimbare înseamnă revenirea la valorile fondatorilor și înseamnă politici publice făcute pentru oameni și nu în slujba ideologiilor. Noi am prezentat un manifest electoral cu 12 puncte. Dacă trebuie să scot doar două dintre ele, atunci mă voi referi la prioritatea economică și cea legată de comunitate.
Cea economică este legată de simplificarea politicilor Uniunii Europene, de finanțări mai multe și cu birocrație mai puțină. Trec la prioritatea legată de comunitate pentru că, evident, fiind o comunitate minoritară în România, comunitate istorică în țara noastră, dorim ca drepturile noastre să fie consfințite și la nivel european. Până acum Comisia Europeană a respins această chestiune
Teodora Stoian (USR): „Integrarea completă în Schengen cred că e importantă și pentru cetățeni, atât cei din Diaspora, cât și cei de aici. Și de asemenea și pentru antreprenori și pentru transportatori. Deci trebuie să intrăm în Schengen. Pe de altă parte, o alte prioritate pe care o văd eu, este să atragem cât mai multe fonduri europene. O sa spun și despre continuarea luptei anti-corupție pentru că este un subiect drag mie.
Dan Cristian Popescu (PSD): „Cred că trebuie să folosim la maxim această perioadă în care banii europeni ne ajută să eliminăm diferențele de infrastructură și cele economice în general, față de celelalte țări. În al doilea rând, cred că trebuie să ajungem la o Europă cu adevărat unită, cu cetățeni care să aibă aceleași drepturi, oriunde s-ar afla în Uniune. Nu vreau, personal, să mai fie europeni de două sau de trei categorii. Schengenul este un exemplu. Trebuie să ne simțim la fel în toate țările și să putem face aceleași lucruri”.
Euronews România i-a invitat în dezbatere electorală pe toți candidații, iar pentru săptămâna aceasta, a confirmat și Nicușor Dan care va fi prezent în platou joi seară.
Dezbaterea electorală între candidați este cea mai corectă/eficientă cale de a convinge alegătorii într-o democrație, în campania electorală. De mai multe cicluri electorale, indiferent de tipul acestora, confruntările au dispărut, iar partidele, liderii, candidații le evita cu obstinație.
Alegătorii sunt astfel privați de cel mai important instrument de informare, înainte de exercitarea votului. Este de presupus că scăderea permanentă a prezenței la vot, sentimentul de inutilitate al alegerilor, lehamitea față de clasa politica în ansamblu, sunt generate și de lipsa informațiilor despre programele politice ale actorilor electorali.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.