Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Capacitatea lui Biden de a mai conduce SUA, prin ochii cetățenilor americani. Unii sunt dezorientați

Performanța cel puțin dezamăgitoare a lui Biden în dezbaterea electorală cu Donald Trump, de pe 28 iunie, ridică întrebări chiar și printre cei care sunt trup și suflet alături de Partidul Democrat. În rândul electoratului domnește incertitudinea, în plină campanie de realegere a președintelui Biden.

Capacitatea lui Biden de a mai conduce SUA, prin ochii cetățenilor americani

Allison Wegner, locuitor din Oklahoma: "Știm că abilitățile cognitive scad odată cu vârsta, nu este chiar o surpriză. Toată lumea știe că, la un moment dat, trebuie să le iei cheile bunicilor, probabil în jurul vârstei pe care o are acum Joe Biden."

Alegătorii din întreaga Americă se întreabă dacă ei chiar mai cred că Biden este pregătit pentru încă patru ani în fruntea celui mai puternic stat din lume.

Hailey Santiago, locuitor din Boston: "Îmi amintește de bunicii mei în vârstă, care se află în case de îngrijire medicală și se odihnesc. Ei fac ceea ce cred că populația în vârstă ar trebui să facă, și anume să-și trăiască restul vieții cu demnitate și fericire, ceea ce nu cred că ar fi valabil dacă Biden continuă pe calea pe care merge acum. Merită să-i placă ce face, să se relaxeze."

Există și posibilitatea înlocuirii candidatului democrat pentru președinție, spun alegătorii, dar asta ține numai de Biden însuși, de familia sa și de cei care se ocupă de sănătatea liderului de la Casa Albă.

Barbara Wade, locuitoare din Vermont: "Cred că este o decizie pe care va trebui să o ia. Trebuie să-l lăsăm pe el și pe medicii săi să ia o astfel de decizie. Mă simt groaznic să văd ce se întâmplă."

Unii simpatizanți ai Partidului Democrat cred că vârsta lui Biden nu reprezintă în sine o problemă.

Beth Wade, locuitoare din Vermont: "Eu însumi împlinesc în curând 77 de ani. Îmi simt vârsta, totul scârțâie puțin. Nu mă mai mișc așa cum o făceam cândva. Și nici el (n.r.: Biden) nu o mai face. Dar asta nu înseamnă că nu suntem bine și că nu suntem capabili."

Părerile alegătorilor sunt la fel de importante ca și cele ale liderilor Partidului Democrat, care trebuie să îi fie alături lui Joe Biden.

Unii sunt însă mai îngrijorați decât alții sau măcar au decis să facă un pas în față. Așa că Peter Welch, din Vermont, a devenit primul senator democrat care i-a cerut în mod deschis lui Biden să se retragă, pentru binele țării, cererea venind într-un editorial publicat de presa americană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE