Rezultatele alegerilor prezidențiale 2024 vor putea fi urmărite în timp real, după închiderea urnelor. Este o premieră, anunțată de Autoritatea Electorală Permanentă, care a precizat că în acest sens a fost realizat un program în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi cu Institutul Naţional de Statistică.
- La Euronews România, de la ora 21:00, imediat după închiderea urnelor, urmăriți sondajele exit poll CURS si Avangarde.
La ce oră apar rezultatele exit-poll la alegerile prezidențiale 2024
Secțiile de votare se închid la ora 21:00, moment în care vor fi disponibile primele informații legate de rezultatele alegerilor.
Vorbim în primul rând de rezultatele exit-poll, care vor fi disponibile la ora 21:00 și care însă nu sunt rezultate oficiale. Ele sunt realizate pe baza sondajelor realizate de institutele acreditate, la ieșirea de la urne, și cu ajutorul cărora se pot face predicții înainte de comunicarea oficială a rezultatelor alegerilor.
Important de precizat este că între rezultatele exit-poll și cele oficiale, comunicate de BEC, pot exista diferențe. Asta pentru că exit-pollurile permit o prognoză a rezultatelor alegerilor, deci nu reflectă întru totul cine va câștiga și cine va pierde alegerile.
Pentru alegerile prezidențiale 2024, BEC a acreditat patru institute pentru realizarea sondajelor exit-poll:
- CURS - Centrul de Sociologie Urbană și Regională
- Avangarde S.R.L.
- CIRA - The Center for International Research and Analysis S.R.L
- ARA Public Opinion S.R.L.
Rezultatele oficiale BEC la alegerile prezidențiale 2024, după ora 21:00
Rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale 2024 vor fi cele comunicate de Biroul Electoral Central, după ora 21:00, când se închid secțiile de votare. O premieră în acest an: rezultatele vor putea fi urmărite în timp real, pe site-ul prezenta.roaep.ro, a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă.
„Vom avea posibilitatea anul acesta ca în timp real să vedem rezultatul alegerilor în două etape: rezultate provizorii parţiale în momentul în care rezultatele de la o secţie de votare, după numărarea voturilor, întocmirea proceselor verbale şi urcarea acestora pe site-ul AEP, vom putea vedea în timp real care a fost rezultatul votului la secţia respectivă, la secţiile care până la un moment dat sunt urcate în sistem, astfel încât în timp real până la ora 21,00 vom avea rezultate parţiale provizorii", a explicat Toni Greblă, președintele AEP.
După ora 21:00, pe măsură ce procesele verbale şi materialele necesare votării sunt trimise Birourilor electorale judeţene, verificate şi urcate în sistem, „în mod instantaneu" rezultatul alegerilor prezidențiale 2024 va fi afişat pe site-ul Biroului Electoral Central şi al Autorităţii Electorale Permanente şi va putea fi văzut în timp real care este rezultatul votării pentru fiecare din cei 14 candidați.
Cum se numără voturile după închiderea urnelor
Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, după închiderea secției de votare, președintele secției, în prezența membrilor biroului electoral, efectuează operațiunile de numărare a buletinelor de vot și de consemnare a rezultatului votării:
- verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilează fanta urnelor de votare, introduce ștampilele cu mențiunea „VOTAT" într-un plic care se sigilează prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare;
- anulează buletinele de vot neîntrebuințate, prin înscrierea pe diagonala primei pagini a mențiunii "ANULAT" și aplicarea ștampilei de control a secției de votare;
- stabilește numărul alegătorilor înscriși în lista electorală permanentă;
- stabilește numărul alegătorilor prezenți la urne, prin numărarea semnăturilor înscrise pe copiile listelor electorale permanente existente în secția de votare;
- desigilează urnele, una câte una, numără buletinele de vot și deschide buletinele de vot unul câte unul; la deschiderea fiecărui buletin, președintele citește cu voce tare numele și prenumele candidatului votat și arată buletinul de vot celor prezenți; buletinele de vot deschise se grupează pe candidați, se numără și se leagă separat; voturile nule și voturile valabil exprimate pentru fiecare candidat se consemnează în câte un tabel separat de câte un membru al biroului electoral al secției de votare, desemnat de președinte.
Cine și cum validează rezultatele alegerilor prezidențiale 2024
Curtea Constituțională este cea care validează rezultatul fiecărui tur de scrutin, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media și în Monitorul Oficial al României, Partea I, pentru fiecare tur de scrutin și validează rezultatul alegerilor pentru președintele ales.
Dacă niciunul dintre candidați nu a obținut în primul tur majoritatea voturilor valabil exprimate, apoi va fi organizat al doilea tur, pe 8 decembrie 2024. În al doilea tur de scrutin participă primii doi candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.