Furia provocată de explozia de zilele trecute de la spitalul din Gaza a dus la o serie de proteste în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Aceste proteste au alimentând tensiunile într-o regiune deja zguduită de război.
Oamenii au ieșit în stradă în Maroc, Tunisia, Libia, Irak, Liban și în alte state din regiune. Proteste au fost și în Europa, America de Sud și Statele Unite.
Hezbollah, grup militant libanez finanțat de Iran, a denunțat lovitura de la spitalul Ahli Arab drept un "masacru" israelian. Armata israeliană și premierul Benjamin Netanyahu au declarat că explozia a rezultat în urma unui tir de rachete eșuat al Jihadului Islamic, un grup aliat al Hamas. Afirmațiile părții israeliene au fost coroborate și de serviciile de informații americane.
Israelul îşi retrage personalul diplomatic din Turcia
Între timp, Israelul le-a cerut diplomaţilor săi din Turcia să părăsească ţara ca ''măsură de securitate'', a declarat joi pentru AFP o sursă apropiată dosarului, relatează AFP.
"Aceasta este o măsură temporară şi ar trebui să fie de scurtă durată", a insistat sursa citată.
Israelul le-a cerut miercuri cetăţenilor săi să părăsească Turcia cât mai curând posibil pentru propria lor securitate, invocând "ameninţări teroriste" tot mai mari pentru concetăţenii săi din străinătate, a indicat consulatul statului evreu din Istanbul.
Potrivit acestei surse, alerta de securitate pentru călătorii israelieni în Turcia a fost "ridicată la nivelul 4, cel mai înalt".
"Ca urmare a creşterii continue a ameninţărilor teroriste împotriva israelienilor din străinătate (...) toţi israelienii care se află în Turcia trebuie să plece cât mai curând posibil", a avertizat, de asemenea, Consiliul Naţional de Securitate israelian într-un comunicat oficial.
Proteste au avut loc marţi seara în faţa consulatului israelian din Istanbul şi în faţa ambasadei din Ankara, după atacul cu rachetă asupra spitalului Ahli Arab.