Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgaria a ratificat protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO

Parlamentul bulgar a ratificat, miercuri, protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), cu 195 de voturi pentru și 11 împotrivă, potrivit sofiaglobe.

„Dacă este ceva măcar puțin pozitiv, deși nimeni nu poate vorbi de pozitivisme într-un război, este că în loc de slăbirea NATO și a lumii democratice (după invazia Rusă în Ucraina, n.red), Putin a făcut NATO mai puternică”, a declarat ministrul de externe Ekaterina Zaharieva.

Ce urmează pentru Finlanda și Suedia

Pe 18 mai, Finlanda și Suedia și-au depus cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ca urmare a invaziei Ruse în Ucraina. Ulterior, pe 29 iunie, la Summit-ul NATO de la Madrid, acestea au fost invitate să se alăture Alianței.

Ulterior, cele două țări nordice au semnat, pe 5 iulie la Bruxelles, protocoalele de aderare la Alianța Nord-Atlantică. De acum, toate cele 30 de state membre NATO trebuie să le ratifice, potrivit legislației lor interne, astfel încât cele două țări să se poată alătura Organizației.

Până acum, cel puțin șapte state, înafară de Bulgaria, au ratificat protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei. Printre acestea se numără Canada, Danemarca, Estonia sau Germania.

În România, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat săptămâna trecută că va convoca Parlamentul într-o sesiune extraordinară. În același timp, Guvernul Ciucă va aproba miercuri protocoalele de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE