Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Breakdance-ul, introdus în premieră ca sport olimpic la Paris. Câți concurenți se întrec la noua disciplină

Disciplină nou introdusă în programul olimpic, breakdance-ul este considerat de mulți mai degrabă o formă de artă și cultură, nu un sport, în ciuda calităților atletice ale concurenților. La Paris, acolo unde breakdance-ul va debuta ca sport olimpic, 16 băieți și 16 fete vor lupta pentru medalii.

Introdus în premieră în programul olimpic, breakdance-ul își are originile în cultura hip-hop, apărută în Statele Unite în anii '70. La ediția de la Paris, mai mulți sportivi americani vor lupta pentru titlul olimpic.

Victor Montalvo, participant la competiția de breakdance de la Jocurile Olimpice: ”Sunt foarte încântat să-mi reprezint țara, dar sunt și mai încântat să-mi reprezint dansul, să îmi prezint forma de artă și să aduc cultura hip hop la Jocurile Olimpice. Vom aduce ceva nou în peisaj, pace, iubire, unitate și multă distracție, sunt foarte fericit”.

16 fete și 16 băieți vor concura în Place de la Concorde, iar prestația sportivilor va fi evaluată în funcție de mai multe criterii precum creativitate, viteză, stil și ritm.

Logan Edra, participantă la competiția de breakdance de la Jocurile Olimpice: ”Nu am fost recunoscuți și considerați atleți până de curând, dar partea bună în acea perioadă era că formăm o comunitate, o cultură, fără să conteze de unde ești, cine ești, ce culoare are pielea ta, dacă ești bărbat sau femeie ori ce vârstă ai, toată lumea era împreună”.

Pentru acești sportivi, ediția de la Paris ar putea fi singura șansă pentru o medalie olimpică. În condițiile în care breakdance-ul nu va face parte din familia olimpică și la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, Los Angeles 2028.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE