Mii de sârbi din Bosnia au protestat față de decizia Comisiei Electorale Centrale de a renumăra voturile de la alegerile prezidențiale care s-au desfășurat în această lună în Republica Srpska. În urma scrutinului, câștigător a ieșit politicianul pro-rus Milorad Dodik. Principalul său contracandidat l-a acuzat, însă, de fraudă.
Oamenii care au ieșit la protest sunt susținători ai lui Milorad Dodik, un politician pro-rus și un mare admirator al liderului de la Kremlin. În urma scrutinului din octombrie, Dodik a obținut un al treilea mandat de președinte al Republicii Srpska. Politicianul a fost sancționat de Washington și Londra din cauza mai multor declarații secesioniste. Dodik a afirmat că "Bosnia și Herțegovina" este un stat eșuat.
Ce spun protestatarii
„Sunt aici pentru a arăta că Republica Srpska trebuie să rămână în viață și să existe pentru copiii și nepoții noștri. Dodik este un câștigător și el ar trebui să fie președinte.”
„Am venit aici să-i arăt sprijinul președintelui Dodik, care a fost ales într-un mod onest, de cetățenii Republicii Srpska.”
Milorad Dodik a fost acuzat de principala sa candidată, Jelena Trivic, de trucarea voturilor. Aceste acuzații, dar și analiza imaginilor luate de camerele de supraveghere din birourile de vot au dus la renumărarea voturilor. Deși procesul nu se încheiase, în weekend Comisia electorală a validat victoria lui Dodik. Astfel, susținătorii lui Dodik cer să fie oprită numărarea buletinelor de vot.
Republica Srpska a fost formată în 1992 la începutul războiului bosniac cu intenția declarată de a proteja interesele sârbilor din Bosnia și Herțegovina. La 30 de ani de la conflictul care s-a soldat cu 100.000 de morţi, principalele partide au continuat să exploateze diviziunile etnice pentru a păstra puterea.