Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Boicot generalizat în Orientul Mijlociu. Palestinienii au renunțat la produsele americane și israeliene

Mișcarea de boicotare a companiilor americane începută de palestinieni a luat o amploare neașteptată în Orientul Mijlociu. Lanțuri celebre de restaurante fast food sau cafenele au raportat venituri în scădere.

Palestinienii refuză să mai cumpere produse din Statele Unite sau Israel, pentru că susțin ei, profiturile companiilor finanțează acțiunile militare ale Guvernului israelian.

În Cisiordania, variantele autohtone care imită mărci americane celebre de băuturi răcoritoare sau de produse tip fast-food au înregistrat o creșterere a încasărilor chiar și cu 40%.

În restaurante ospătarii încurajează clienții să cumpere alternativele locale.

Nu vrem să sprijinim deloc produsele israeliene. Cumpărarea de produse israeliene le oferă sprijin pentru a cumpăra arme. Ei fac comerț cu sângele și banii noștri.”, a declarat Omar Maadi, palestinian.

Mișcarea de boicot a dus la închiderea a două filiale ale unui foarte cunoscut lant de fast food american. Iar comercianții nu par să renunțe prea curând la protest. Angajații supermerketurilor fie scot de la vânzare produsele americane, fie le pun pe rafturile de jos.

Domeniul de aplicare al boicotului este foarte clar pentru oameni. Primul lucru pe care clienții îl întreabă acum este dacă produsul cumpărat susține boicotul sau nu, Chat Cola (varianta locală a produsului american) a avut cea mai mare cotă după război. Consecințele războiului au dat băuturii Chat Cola un rol important , în cele din urmă, acest lucru sprijină produsele palestiniene.”, a adăugat Abdulqader Hassan, proprietar supermarket.

Produse de nișă, devenite simbol al Palestinei

Boicotul a permis unor produse de nișă să devină un adevărat simbol al Palestinei. Cu toate acestea, Israelul domină economia palestiniană prin controlul exercitat asupra frontierelor și importurilor.

Am primit o mulțime de laude de la oameni pe social media pentru produs și sunt mândru de el. Sunt mândru că sunt capabil să concurez cu companii globale și să îmi stabilesc brandul. Mai mult de o țară îl cere. Dar nu putem exporta acum din cauza obstacolelor cu care ne confruntăm aici, a taxelor vamale ridicate și a costurilor de transport, împreună cu măsurile arbitrare existente. Nu există o lege cu instrucțiuni clare, există noi orientări în fiecare zi.”, a anunțat Fahed Arar, manager general Chat Cola.

Importurile de materii prime către Palestina sunt taxate cu 35%, din care Israelul colectează jumătate.

Astfel, Întreprinzătorii susțin că succesul afacerilor depinde foarte mult și de bunăvoința birocrației israeliene, nu doar de fervoarea naționalistă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE