Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Egiptenii spun că au un plan pentru reconstruirea Fâșiei Gaza. Președintele Al-Sisi vrea să contracareze propunerea lui Trump de a strămuta palestinienii

De când și-a preluat oficial mandatul de președinte al SUA, Donald Trump a semnat o mulțime de ordine executive controversate și a luat numeroase decizii. El a avut și o luare de poziție în ceea ce privește problema Fâșiei Gaza, distrusă de război.

Pentru că există acum un amistițiu între Israel și Hamas, Trump a spus că Fâșia Gaza ar trebui preluată de americani, iar palestinienii de acolo să fie strămutați în țările vecine.

Egiptenii spun că au un plan pentru reconstruirea Fâșiei Gaza

Între timp, Egiptul vine cu o propunere menită să-l contracareze pe Trump. Astfel, egiptenii spun că pot fi stabilte niște „zone sigure” în Gaza, unde palestinienii pot locui inițial, în timp ce firmele de construcții egiptene și internaționale îndepărtează ruinele și reabilitează infrastructura. Planul a fost propus chiar de președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, care spune că, în acest fel, se poate reconstrui Gaza fără a-i forța pe palestinieni să plece, contrar propunerii președintelui Donald Trump de a depopula teritoriul, astfel încât SUA să-l poată prelua.

Planul Egiptului prevede un proces de reconstrucție în trei faze, care va dura până la cinci ani.

Oficialii egipteni au discutat planul cu unii diplomați europeni, dar și cu Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite, conform Euronews.com, care citează doi oficiali egipteni și alți diplomați arabi și occidentali, care au dorit să rămână sub protecția anonimatului, din cauza sensibilității subiectului și a faptului că negocierile nu sunt finalizate. Aceștia ar discuta acum și modalități de finanțare a reconstrucției și ar plănui chiar și o conferință internațională privind reconstrucția Fâșiei Gaza.

Această propunere a Egiptului vine după ce s-a creat agitație pe scena internațională în legătură cu solicitarea lui Trump, cea de îndepărtare a populației de aproximativ două milioane de palestinieni din Fâșia Gaza. Donald Trump a spus că Statele Unite ar urma să preia Fâșia Gaza și o vor reconstrui, transformând-o într-o „Rivieră a Orientului Mijlociu”, deși palestinienilor nu li se va permite revenirea în teritoriu.

Evident că palestinienii au spus că nu își vor „părăsi patria”, în timp ce Egiptul și Iordania - susținute de Arabia Saudită - au refuzat apelurile lui Trump de a găzdui populația din Gaza. Grupurile pentru drepturile omului au spus, la unison, că planul echivalează cu o „purificare etnică și o potențială crimă de război”. De asemenea, țările europene au denunțat în mare măsură planul lui Trump.

De cealaltă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a lăudat ideea lui Trump și spune că Israelul se pregătește să o implementeze.

„Dacă țările arabe au un plan mai bun, atunci este grozav”, a spus secretarul american de stat Marco Rubio, care a fost luni în Arabia Saudită.

De ce este dificil de pus în practică planul lui Trump

În ceea ce o privește pe Iordania, regele Abdullah se află într-o situație dificilă, pentru că dorește să-l țină pe Trump „pe poziție” și, în același timp, nu este de acord cu „purificarea etnică” a Gazei.

Însă planurile de reconstrucție a Fâșiei Gaza depind de ceea ce se numește „a doua fază” a armistițiului. Publicația egipteană Al-Ahram susține că propunerea este concepută pentru „a refuza logica președintelui american Trump” și a contracara „orice alte viziuni sau planuri care urmăresc să schimbe structura geografică și demografică a Fâșiei Gaza”.

Gaza se apropie de un moment critic, prima fază a unui armistițiu, care urmează să se termine la începutul lunii martie. Israel și Hamas mai au de dus negocieri pentru o a doua fază menită să ducă la eliberarea tuturor ostaticilor rămași în custodia Hamas, o retragere completă a Israelului din Gaza și o oprire pe termen lung a războiului.

Astfel, orice plan de reconstrucție va fi imposibil de implementat fără un acord privind a doua fază, inclusiv un acord privind cine va guverna Gaza pe termen lung. Israelul cere eliminarea Hamas, ca forță politică sau militară, din teritoriu, iar „sponsorii” internaționali nu vor contribui la reconstrucție dacă Hamas rămâne la conducere.

Dar propunerea Egiptului se centrează pe înființarea unei administrații palestiniene care nu este aliniată nici cu Hamas, nici cu Autoritatea Palestiniană, pentru a conduce Fâșia și a supraveghea eforturile de reconstrucție, potrivit celor doi oficiali egipteni implicați în aceste demersuri.

De asemenea, egiptenii solicită și o forță de menținere a păcii, formată în principal din foști lucrători ai Autorității Palestiniene, care au rămas în Gaza după ce Hamas a preluat enclava în 2007, cu întăriri din partea forțelor egiptene și occidentale.

Chestionat despre posibilitatea desfășurării unei „forțe arabe” în Gaza, un oficial egiptean și un diplomat arab au spus că țările arabe vor fi de acord doar dacă ar exista „o cale clară” pentru înființarea unui stat palestinian independent. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins orice existență a unui stat palestinian, precum și orice rol al Hamas sau al Autorității Palestiniene susținute de Occident în guvernarea Fâșiei Gaza, deși nu a propus nicio alternativă clară.

Hamas a menționat că ar fi dispus să renunțe la putere în Gaza. Purtătorul de cuvânt al Hamas, Abdul Latif al-Qanou, a declarat că gruparea ar accepta fie un guvern de unitate palestiniană, fără participarea Hamas, fie „un comitet de tehnocrați” care să conducă teritoriul. Autoritatea Palestiniană, care guvernează în Cisiordania, s-a opus până acum oricăror planuri care o exclud.

Ce înseamnă „zone sigure desemnate”

Diplomatul occidental citat anterior a spus că Franța și Germania au susținut ideea ca țările arabe să dezvolte o contrapropunere la planul lui Trump și că președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi a discutat despre eforturile guvernului său cu președintele francez, într-un apel telefonic, la începutul acestei luni.

Ministrul egiptean de externe, Badr Abdelatty, i-a informat și pe ministrul german de Externe și pe alți oficiali UE în timpul conferinței de securitate de la Munchen.

Mai mulți oficiali din Egipt, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Iordania vor discuta propunerea Egiptului la o întâlnire care va avea loc la Riad, în această săptămână, înainte de a o prezenta la summitul arab de la sfârșitul acestei luni, conform surselor citate.

În ceea ce privește planul de reconstrucție, care ar urma să dureze cinci ani, acesta prevede existența a „trei zone sigure” în Gaza, pentru relocarea palestinienilor în timpul unei „perioade de recuperare timpurie” inițială, care ar dura șase luni. Zonele vor fi dotate cu locuințe mobile și adăposturi și vor beneficia și de flux de ajutor umanitar.

Peste 20 de companii egiptene și internaționale ar urma să participe la îndepărtarea molozului și a ruinelor și la reconstruirea infrastructurii din Gaza. Totodată, această reconstrucție va oferi zeci de mii de locuri de muncă populației din Gaza, au spus oficialii egipteni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE