Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biden se pregătește să impună noi sancțiuni Rusiei înainte de începerea erei Trump

Potrivit unui oficial american, se așteaptă ca președintele Joe Biden să dezvăluie săptămâna aceasta noi sancțiuni care vizează economia Rusiei, ca parte a măsurilor de susținere a efortului de război al Kievului împotriva Moscovei înainte ca Donald Trump să preia funcția, potrivit Reuters.

Măsurile vin în contextul în care administrația Biden pregătea, de asemenea, joi, un nou ajutor militar de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina, care urma să includă rachete de apărare aeriană, muniție aer-sol și echipamente de sprijin pentru avioanele de luptă F-16, a declarat un oficial american care a refuzat să fie numit.

Revenirea președintelui ales Donald Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie a stârnit speranța unei soluții diplomatice pentru a pune capăt invaziei Moscovei, dar și temeri la Kiev că o pace rapidă ar putea avea un preț ridicat.

Consilierii lui Trump, propuneri pentru încetarea războiului din Ucraina

Consilierii lui Trump au avansat propuneri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care ar ceda efectiv mari părți ale țării Rusiei pentru viitorul apropiat.

Consilierii lui Biden spun că doresc să pună Ucraina în cea mai puternică poziție pe câmpul de luptă, pentru a-i oferi o pârghie pentru eventuale negocieri cu Rusia în acest an.

Nu au existat detalii imediate cu privire la sancțiunile pe care Biden le va impune în ultimele sale zile, dar consilierii lui Biden îi informează pe consilierii lui Trump cu privire la măsurile pe care le iau, a declarat oficialul.

Oficialul a declarat că majoritatea armelor și munițiilor promise Ucrainei au fost livrate, iar restul sunt pe drum. Stocurile critice de muniții ale Ucrainei se află acum într-o poziție sănătoasă, a adăugat oficialul.

Guvernul președintelui ucrainean a insistat în mod regulat pentru un sprijin mai mare în materie de armament decât cel pe care Biden a fost inițial dispus să îl ofere, dar pe care l-a oferit în cele din urmă, ceea ce a condus la întâlniri private tensionate pe teme precum tancurile Abrams, avioanele de luptă F-16 și sistemele de rachete ATACMS cu rază mai lungă de acțiune.

În retrospectivă, a declarat oficialul american, niciunul dintre acești pași nu a produs câștiguri majore pentru Ucraina pe câmpul de luptă.

Ucraina ar putea avea nevoie de angajamente de securitate, inclusiv de o potențială aderare la NATO, pentru a se feri de un viitor atac rusesc în urma negocierilor de pace, a declarat oficialul american. Rusia și-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022.

Între timp, oficialii militari americani studiază operațiunile nord-coreene în războiul din Ucraina pentru a evalua modul în care ar putea gestiona orice conflict în Asia. Se crede că mii de forțe nord-coreene îi sprijină pe ruși în războiul cu Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE