Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost surprins de faptul că învingătorul din turul 1 al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu, a refuzat să răspundă întrebărilor presei, deși chiar el a fost cel care a „convocat” acea conferință de presă.
Din ce în ce mai multe semne de întrebare apar referitoare la acest candidat, care a reușit să obțină 22,94% din voturi, față de cele 19,18% ale Elenei Lasconi, deși nu a fost prea vizibil în mass-media. Însă Georgescu a câștigat capital de imagine în special pe rețelele de socializare. Dar și aici este o mare problemă, pentru că TikTok susține că nu acceptă reclame politice sau promovări ale ideilor legionare, extremiste și pro-ruse. Și tocmai aceste idei au fost repetate de Georgescu. Dar cu toate acestea, el nu a fost sancționat în nicun fel. CNA a sesizat Comisia Europeană, în acest sens.
Traian Băsescu vede o culpă majoră a principalilor actori politici din România și mai ales a serviciilor speciale care ar fi permis ca asemenea promovări să aibă loc, cu toate că ele sunt interzise într-o democrație. El l-a numit „robot” pe Georgescu, pentru că a refuzat să răspundă întrebărilor presei și pentru că ceea ce transmite el pe rețelele de socializare seamănă cu un monolog, fără însă a răspunde unor întrebări legitime pentru o asemenea funcție la care aspiră.
De unde vin banii pentru campania „robotului” Georgescu
O altă întrebare care se pune este cum și-a finanțat campania Călin Georgescu. Cu toate că el a spus că nu a investit nimic în ea, faptul că s-a autopromovat în peste 500 de conturi de TikTok este un uriaș semn de întrebare.
Traian Băsescu: „Eu nu vă ascund că, aflând cum a decurs conferința lui de presă, am făcut explozie și îmi dau seama că este un mare fals. Un fals care riscă să transforme democrația într-un spectacol IT, diririjat de niște copii de 18 ani, poate.
Este inadmisibil (nr.: ca Iohannis, Ciolacu și Ciucă să spună că nu aveau nicio informație), mai ales când s-au tras toate semnalele cu putință, pentru statele membre ale UE, să fim atenți cu privire la manipularea alegerilor prin mijloace de internet.
Cred că finanțarea este asigurată din interior, sau măcar simulat că e din interior. Foarte probabil, e finanțare cu bani negri, nu bani prin bănci, dar nu finanțare din România. Asta trebuia să fie în atenția structurilor de securitate și aici trebuie să vedem dacă nu cumva avem implicate unele persoane juridice, nu fizice.
Părerea mea e că este extrem de riscant să faci finanțarea din țară, dacă nu cumva există posibilitatea să plătești la TikTok, în Elveția. Și îți iei banii din cont și ai plătit în Elveția, iar ei fac prestația aici. Deci lucrurile sunt complicate."
Traian Băsescu: „Ce mă revoltă și ce mă face să fiu aproape agresiv legat de subiect? Faptul că acest om nu a vrut să răspundă la întrebări, după declarația de presă. Nu se poate să intri în turul 2 la prezidențiale, să fii la un pas de a deveni președinte al României, să anunți o conferință și să respingi orice întrebare de la presă. Pentru că întrebările l-ar fi destabilizat, în mod cert și s-ar fi văzut că nu este cel care știe cum s-a petrecut campania. Pentru că e greu să intuiești campania unor roboți.
Omul acesta trebuie să răspundă în fața legii pentru ce a făcut el, și anume, nimic. Să nu faci nimic și să ajungi în turul 2 la alegerile pentru funcția de președinte este catastrofal. Și niște mașinării să rezolve problema pentru tine. Este incredibil. Iar tu să vii să spui: 'vreau să vă spun câteva lucruri'. Ok, le-a debitat, după care, când presa vrea să-l întrebe ceva, o ia la fugă. Nu se poate, ceva e putred.
Nu-mi aduc aminte să fi văzut (n.r.: afișe cu Călin Georgescu). N-are nevoie, lucrează roboții pentru el și noi votăm roboți, în loc să votăm candidați. Cred că aici trebuie făcută o anchetă serioasă, indiferent care va fi rezultatul din turul 2. Acum nu avem elemente să spunem că anulăm alegerile, atâta timp cât serviciile au dormit profesionist, adică s-au făcut că lucrează și nu ne pot spune cum a fost posibil să se voteze în acest fel.
Vă mai dau un exemplu. Am înțeles că cel mai mare succes l-a avut în mediul rural, 50% din voturile din mediu rural se pare că au fost pentru el. Deci noi spunem că trebuie să ducem pensiile cash pentru că bietul om din mediu rural nu știe merge la bancă, la bancomat, dar știe să vadă mesajele de pe TikTok, știe a umbla cu TikTok-ul. Ceva e atât de putred! E totuși 50% din populație.
El nu răspunde nici măcar la o conferință de presă. Spuneți-mi de ce fuge un candidat din fața presei. De ce, ce are de ascuns?"
Rezultate finale BEC în România, după centralizarea a 100% din procesele-verbale:
- Călin Georgescu - 22,94% (2.120.404 de voturi)
- Elena Lasconi - 19,18% (1.772.503 de voturi)
- Marcel Ciolacu - 19,15% (1.769.761 de voturi)