Autoritățile suedeze au anunțat a patra scurgere descoperită pe conductele Nord Stream. Potrivit unui purtător de cuvânt al Pazei de Coastă suedeze, două dintre breșe se află în zona economică exclusivă a Suediei, iar celelalte două, în zona economică exclusivă a Danemarcei.
Oficialii de la Bruxelles consideră că deversările de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică ar putea reprezenta acțiuni de „sabotaj" și gesturi „deliberate" de deteriorare a conductelor de gaze naturale. Totuși, cauza rămâne încă neclară.
Cu toate că nimeni nu acuză în mod direct Rusia, suspiciunile se îndreaptă în această direcție.
De partea cealaltă, Moscova a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Ministerul rus de Externe l-a acuzat pe președintele american Biden și companiile americane că sunt cele care beneficiază de pe urma acestei situații.
În timp ce investigațiile sunt în curs de desfășurare, Norvegia, care exportă mai mult gaz și petrol decât a făcut vreodată către Uniunea Europeană, a intensificat supravegherea infrastructurii sale energetice. Danemarca a avertizat că nu va fi posibil să descindă în zona avariată timp de cel puțin două săptămâni.
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se reunește vineri
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se reunește vineri, la cererea Rusiei, în urma presupusului sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2. Anunțul a venit din partea diplomației din Suedia.
Danemarca și Suedia trebuie să prezinte membrilor Consiliului de Securitate informaţii despre scurgerile de gaze care au avut loc în zonele lor economice exclusive.