Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doreen Bogdan-Martin a fost aleasă în funcţia de secretar general al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU)

Americanca Doreen Bogdan-Martin a fost aleasă în funcţia de secretar general al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), pentru următorii patru ani, după voturile acordate, joi, la scrutinul organizat la cea de-a 21-a ediţie a Conferinţei Plenipotenţiarilor ITU (PP-22), eveniment ce are loc la Bucureşti în această perioadă.

Anunţul a fost făcut de Sabin Sărmaş, preşedintele conferinţei de la Palatul Parlamentului.

Astfel, în urma opţiunilor de vot acordate de toate statele-membre ITU, Doreen Bogdan-Martin a obţinut 139 dintre sufragii, în timp ce candidatul din Federaţia Rusă, Rashid Ismailov, un număr de 25 de voturi.

În ultimii opt ani, şefia Uniunii Internaţionale a Comunicaţiilor a aparţinut Chinei, prin Houlin Zhao.

„Îmi ofer candidatura ca secretar general al ITU. Îmi imaginez o organizaţie în fruntea eforturilor globale de a îndeplini conectivitatea nevoilor şi de a extinde oportunităţile digitale pentru toţi oamenii. Voi lucra neobosit să consolidez ITU ca o instituţie bazată pe fapte, pe impact, axată pe rezultate, transparenţă şi receptivitate. Vom fi 'fit4purpose' pentru a ne conduce membrii în viitorul digital", a transmis Bogdan-Martin, în broşura oficială de candidatură.

Doreen Bogdan-Martin are 30 de ani de experienţă în domeniul informaţiei şi comunicării

Portofoliul de realizări al candidatei din SUA include, printre altele: lansarea design-ului Centrului Internaţional pentru Inovaţie Digitală, conceperea unei strategii pentru tineri la nivelul ITU, a unui grup de lucru inter-sectorial pentru tineret, lansarea Programului „Generation Connect Board"- pentru a stimula implicarea tinerilor şi conceptualizarea „Global Youth Summit" şi îmbunătăţirea coerenţei între programe pentru ca acestea să fie orientate către viitor.

Doreen Bogdan-Martin are 30 de ani de experienţă în domeniul informaţiei şi comunicării, în sectorul tehnologiilor (TIC), al relaţiilor guvernamentale şi în organizaţii multilaterale. Este căsătorită, are patru copii şi vorbeşte fluent franceză şi spaniolă.

Pe plan educaţional, este masterandă a Universităţii Americane - Şcoala de Servicii Internaţionale, în Politici de comunicaţii internaţionale, şi licenţiată a Universităţii din Delaware. Din anul 2019, Bogdan-Martin ocupă funcţia de director al Biroului de Dezvoltare în Telecomunicaţii al ITU.

Știre inițială

La Palatul Parlamentului au avut loc alegerile generale pentru șefia Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, în cadrul celei mai mari conferințe pe care România a organizat-o vreodată.

Sunt prezenți 3.000 de participanți, care au venit din cele 193 de state membre. Procedura de vot este extrem de interesantă, pentru că seamănă cu alegerile care au loc la Vatican atunci când este ales un nou papă. Practic, pe durata alegerilor, ușile au fost închise cu cheia și nu s-a putut nici intra, nici ieși. Absolut nicio persoană care până la un anumit moment nu a intrat în sală nu a mai putut să participe la alegeri.

Cei doi candidați au fost Doreen Bogdan din SUA, o femeie care deja are o funcție în această organizație, iar celălalt contracandidat vine din Rusia, Rashid Ismailov, fost ministru.

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente.  Ambasada țării noastre la Moscova a anulat vizele a 14 jurnaliști ruși. Aceștia voiau să intre în România ca membrii a unei delegații oficiale pentru a participa la conferință. Au mai fost și alte incidente.

Miza este uriașă, pentru că acest organism despe care vorbim, ITU, are un buget pentru următorul mandat de aproape 700 de milioane de euro.

România, prima țară din UE care organizează acest eveniment

Peste 3.000 de lideri şi delegaţii din 193 de ţări s-au reunit la Bucureşti, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022, pentru a stabili direcţia globală a transformării digitale şi pentru a alege viitoarea conducere a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) - agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţii.

Pe parcursul celor trei săptămâni, la ediţia a 21-a a Conferinţei Plenipotenţiarilor a UIT (PP-22), delegaţiile prezente vor include reprezentanţi ai tuturor categoriilor de membri UIT - companii private, instituţii academice şi organisme naţionale, regionale şi internaţionale implicate în activităţile organizaţiei privind radiocomunicaţiile şi standardizarea sau promovarea transformării digitale în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

România este prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care organizează acest eveniment de anvergură, şi unde se vor stabili politicile generale ale UIT, precum şi planurile strategice şi financiare pentru perioada 2024 - 2027, care vizează întreaga activitate a organizaţiei, dar, cu precădere, aspecte-cheie referitoare la incluziunea digitală şi reducerea decalajului digital, cele mai bune modalităţi de a mobiliza inteligenţa artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) şi reţelele 5G şi viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi şi emergente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE