Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Au fost dezvăluite cele mai bune universități din lume pentru 2025. Europa revendică 2 din primele 3 locuri

Cele mai bune universități din lume au fost dezvăluite în cea de-a 21-a ediție a QS World University Rankings, potrivit Euronews Next.

Lista este din nou condusă de Massachusetts Institute of Technology (MIT), care este situat în Cambridge, Massachusetts în SUA și care a condus clasamentul timp de 13 ani consecutivi.

Următoarele două universități, ambele situate în Regatul Unit, sunt Imperial College London, care a urcat de pe poziția a șasea pe locul al doilea, și University of Oxford, pe locul al treilea.

Universitatea Harvard s-a clasat și în acest an pe locul al patrulea, cu un scor de 96,8, urmată îndeaproape de Universitatea Cambridge, care a completat top 5 cu un scor de 96,7.

Evaluarea anuală din acest an este cea mai mare de până acum, incluzând peste 1 500 de universități.

Ea s-a bazat pe analiza a milioane de lucrări academice și pe opiniile experților.

Parametrii utilizați pentru clasament au inclus reputația academică și a angajatorilor, raportul facultate-student, citările per facultate, raportul facultăților internaționale, raportul studenților internaționali, rețeaua internațională de cercetare, rezultatele ocupării forței de muncă și durabilitatea.

Iată o trecere în revistă a primelor 10 universități din acest an, pe baza scorurilor obținute la indicatorii de clasificare.

Cele mai bune universități din Europa

Pe baza clasamentului, unele dintre cele mai bune universități din Europa în 2025 includ Imperial College din Londra (98.5) și Universitatea din Oxford (96.9), ambele fiind în top 3 la nivel mondial.

Universitatea din Cambridge (96,7), ETH Zurich (93,9) și University College of London (91,6) au urmat în rândul instituțiilor europene.

După Regatul Unit, Elveția a obținut cele mai multe locuri în top 10 în Europa, reprezentată de ETH Zurich, clasată pe locul 7 la nivel mondial, și École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

Franța și Germania au intrat, de asemenea, în top 10 pe continent, cu Université PSL și, respectiv, Universitatea Tehnică din München.

Mențiuni de onoare

La nivel internațional, după SUA și Regatul Unit, China continentală are cele mai multe universități incluse în listă, cu 71 de universități din țară.

Două universități chineze, Universitatea Peking și Universitatea Tsinghua, sunt în top 20, cu scoruri de 88,5 și, respectiv, 86,5.

Universitățile din Singapore au ocupat, de asemenea, locuri importante pe listă, Universitatea Națională din Singapore (NUS) ajungând în top 10, iar Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore (NTU), pe locul 14 la nivel mondial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE