„Cine e bărbatul în casă?” Este numele unui documentar care prezintă viața a șase femei din Albania, care urmează legile unui cod tradițional și devin „bărbatul” familiei. Acest lucru atrage după sine multe responsabilități, inclusiv purtarea hainelor bărbătești. Filmul este proiectat la Astra Film Festival. Despre controversata tradiție, echipa Euronews a vorbit cu scriitorul Radu Vancu.
Acestea urmează tradițiile și practicile patriarhale din societăți rurale din Albania. Printre ele, o cutumă care presupune ca una dintre femeile din familie să devină „bărbatul în casă”.
Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: „În Albania, potrivit tradiției Kanun, în anumite condiții, o femeie își poate asuma rolul social de bărbat. Astfel, ea devine Burrnesha, prin depunerea unui jurământ.”
Odată depus jurământul, femeia nu poate reveni la statutul său inițial. Este un moment fără cale de întoarcere și care vine la pachet cu o serie de responsabilități. Mai mult, acest transfer de identitate atrage, nu de puține ori, oprobriul public.
Radu Vancu, scriitor: „Ceea ce poate irita este exact demonstrația limpede a faptului că genul se construiește. Și genul feminine, și genul masculin. Îți aduci aminte cum în începe și repetă Simone de Beauvoir, în „Al Doilea Sex”, „Femeie nu ești, femeie devii.”. Aici ni se arată că bărbat nu ești, bărbat devii, chiar dacă te naști biologic femeie. Există societăți, cum e cazul acestei comunități din Albania în care poți accepta să devii bărbat și asta înseamnă să asumi rolul unui bărbat, să te îmbraci, să te comporți, să îți codifici toată existența socială într-un mod masculin. Și asta bineînțeles că poate irita mințile excesiv de conservatoare, pentru care distribuția în rolurile de gen e fixă și imuabilă. În același timp, cred că exact ca orice film bun sau ca orice situație de viață reală poate irita și minți progresiste, minți foarte liberale, pentru că ce reiese din film e că această tranziție înspre asumarea unui rol masculin este un upgrade.”
Această tradiție intrigă, în contextul în care în Europa contemporană, identitatea de gen este o temă controversată și stârnește reacții diverse: de la toleranță, la acceptare și până la revoltă. Femeile care au acceptat acest nou statut pot renunța, dar întotdeauna cu mari costuri afective și sociale.
Radu Vancu, scriitor: „Cred că ce putem înțelege e că orice rol ne-am asuma vine cu niște costuri comportamentale, sociale, profesionale și e bine să le cunoaștem, să le admitem, pentru a putea la rândul nostru să privim către ceilalți, să înțelegem că și ei sunt la fel de fluizi ca noi, la fel de incerți. Poate că noi suntem cu toții plurali. Fiecare dintre noi conține multitudini, vorba lui Walt Whitman și e bine să fim atenți și la multitudinile din noi, și la multitudinile din ceilalți.”
Documentarele din cadrul Astra Film Festival pot fi urmărite, în continuare, la Sibiu, până pe 27 octombrie.