Un dezvoltator imobiliar a obținut în instanță dizolvarea Asociației ”Salvați Bucureștiul”. Avocații au susținut în fața judecătorilor că ONG-ul nu poate achita cheltuieli de judecată de zeci de mii de lei din alte litigii și au formulat cererea de dizolvare. Alte două asociații, care chemau în instanță dezvoltatorii pentru diverse nereguli descoperite, au fost desființate în același mod. Primarul Capitalei, cel care a înființat Asociația Salvați Bucureștiul, spune că este o metodă de intimidare a ONG-urilor. Reprezentanții dezvoltatorului imobiliar au fost contactați de jurnaliștii Euronews, însă nu au oferit un punct de vedere până acum.
Nereguli descoperite în proiecte imobiliare importante din Capitală
Magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au dispus dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul după ce au admis cererea formulată în acest sens de un dezvoltator imobiliar. Decizia nu este, însă, definitivă. Reprezentanții asociației au la dispoziție 30 de zile pentru a o contesta.
Organizația a deschis de-a lungul timpului sute de procese în cazul neregulilor descoperite în proiecte imobiliare importante din Capitală. În unele cauze, Asociația a pierdut și a avut de achitat cheltuieli de judecată mari. Dezvoltatorul imobiliar care a obținut dizolvarea a invocat în fața instanței insolvabilitatea organizației pentru că aceasta nu a putut achita datorii de 70.000 de lei. Avocații au susținut că litigiile au fost deschise doar pentru a bloca anumite proiecte imobiliare, fără ca asociația să-și poată susține financiar acțiunile pe care le pierde.
Ana Ciceală, președinte Comisia pentru Mediu din Primăria Capitalei: ”Au avut atât de multe decizii bune și au salvat atât de multe hectare de spațiu verde din București, încât ar fi păcat ca acum să nu mai existe. Există această practica, am lucrat în ONG înainte, acum mulți ani. E binecunoscută această practică și se întâmplă și în București de foarte mulți ani, sunt litigii strategice pentru a stopa acțiunile pentru interes public și se întâmplă contra ONG-urilor care reprezintă în instanță interesul public. Soluția este schimbarea legislației, tocmai dacă exista scăpări legislative și niște goluri legislative care nu pot fi acoperite în momentul acesta și instanța este obligată să dea astfel de soluții.”
Nu este singura organizație a cărei existență este amenințată
Catiușa Ivanov, jurnalist Hotnews: ”Miza cred că este ca oamenii care luptă împotriva rechinilor imobiliari să fie reduși la tăcere. Să nu mai aibă curajul să meargă în instanță și să riposteze atunci când se întâmplă ceva nedrept în orașul lor.”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, cel care a fondat Asociația în urmă cu 15 ani, spune că mai multe litigii importante deschise de organizație care sunt acum pe rolul instanței ar dispărea dacă aceasta se va desființa.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: ”Din păcate, intimidarea asta funcționează și aproape că nu mai avem pe nimeni să conteste documentații de urbanism sau autorizații pe care le obțin dezvoltatorii. Să dai cheltuieli de judecată de 70 de mii de lei, de 100 de mii de lei pentru un dosar în care se contesta o autorizație mi se pare absurd.”
În același mod, alte două organizații, Miliția Spirituală și S.O.S. Orașul au fost dizolvate.