Primari mobilizați în campanie de vechile partide-sistem versus electorat sensibil la criticile anti-guvernamentale formulate de partidele fără zestre de aleși locali. Dincolo de politica de alianțe electorale, cele două strategii vor fi folosite în plin de către formațiunile politice aspirante în cadrul testelor electorale din acest an.
Totul pentru a atrage cât mai multe voturi, în contextul unor prezențe la urne preconizate a fi mult mai scăzute, față de alegerile de acum patru-cinci ani, susține politologul Cristian Pîrvulescu.
Cristian Pîrvulescu, analist politic: ”Prezența la vot nu va fi extraordinară, în alegerile de anul viitor, undeva în jur de 50%, dacă suntem optimiști. Bătălia fiecăruia dintre partide va fi, în primul rând, pe electoratul propriu, pe mobilizarea acestuia și, dacă se poate, pe demobilizarea electoratului advers.
Vom avea strategii diferite. Le vedem deja. În primul rând, partidele-sistem. Și când vorbesc despre partide-sistem, vorbesc de PSD, PNL și UDMR. Cei mai mulți primari, cei mai mulți consilieri județeni și consilieri locali sunt la PSD. Aceștia dispun de propriile lor rețele. Acesta rețele vor fi mobilizate cât de mult vor putea la alegerile europene. E mare miza pentru PNL. PNL este cel care are cele mai mari probleme de mobilizare, pentru că electoratul său, deși este un electorat dependent, este și un electorat atent la opinie, care poate migra fie spre PSD, fie, mai ales, spre AUR. UDMR nu are foarte multe alternative, va încerca să meargă pe mesajul FIDES, mizând pe o prezență rezonabilă la vot. Așa o să înțelegem și de ce UDMR a și depus un proiect de lege în Parlament pentru ca alegerile locale să fie simultan cu alegerile prezidențiale. UDMR speră ca electoratul să se mobilizeze în cazul unor alegeri prezidențiale și mizând pe confruntarea UDMR-AUR, deci pe pericolul pe care naționalismul românesc l-ar reprezenta.
În ceea ce privește AUR, ei mizează enorm pe alegerile europene. Speră să puncteze foarte bine acolo și să reseteze relația cu partidele tradiționale, să preia o bună parte din aleșii locali ai PSD și PNL, nemulțumiți, ignorați, marginalizați de partidele-sistem, pentru a se înrădăcina, pentru că marea bătălie la parlamentare se va da între partide care au bază electorală.
Pentru USR va conta foarte mult campania, mobilizarea electoratului specific USR și pentru asta vor fi extraordinar de critici la adresa partidelor, și în special la adresa PNL, așa cum am văzut că s-a întâmplat în 2022, pentru că analizele indică faptul că acest electorat USR este extraordinar de decepționat de apropierea PNL de PSD și de guvernul pe care președintele Iohannis l-a setat în 2021”.