Ministerul Apărării cere Parlamentului aprobarea pentru a cumpăra submarine militare. În acest moment, România deține un singur submarin, Delfinul, care este, însă, nefuncțional. Solicitarea vine la doar o zi după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a dat undă verde achiziției de avioane de luptă F-35. Armata României cheltuie mai bine de o treime din bugetul alocat apărării pe achiziții. Sunt în desfășurare peste 30 de programe de înzestrare în acest moment.
Care va fi rolul submarinelor?
Ministerul Apărării a trimis Camerei Deputaților cererea pentru aprobarea mai multor achiziții destinate Forțelor Navale. Adică pentru submarine, vânătoare de mine și pentru modernizarea navelor purtătoare de rachete. Rolul acestora va fi să facă față amenințărilor de pe mare, potrivit Ministerului. În paralel, achiziția de corvete, demarată în 2016, încă este blocată.
”Vom urma procedura legală, este vorba de un contract în negociere. În același timp, ne interesează să dezvoltăm și alte capabilități cum ar fi rachetele de coastă, rachete pe navele purtătoare de rachete, submarine și vânătoare de mine,” a declarat Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.
”Este un proiect care este în discuție la Camera Deputaților. Industria de apărare, cea navală, poate asigura mentenanța pentru astfel de servicii printr-un transfer de tehnologie,” a explicat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Nu doar pentru Forțele Navale sunt în plan achiziții noi. Și Forțele Aeriene ar putea primi, după 2030, avioane de luptă F-35. CSAT și-a dat acordul, astfel că Ministerul Apărării poate face demersurile pentru cumpărarea aeronavelor de generația a cincea.
”Va urma sa trimitem SUA o scrisoare, <letter of request> se numește, privind prețul și disponibilitatea acestor aeronave, să fundamentăm documentele de achiziție, să cerem aprobarea Parlamentului, după care să realizam contractul. Ceea ce ne propunem noi este să începem acum și în perspectiva anilor 2030, atunci când avioanele F-16 pe care le avem în dotare își vor epuiza resursa, să putem să trecem la noul tip de avion,” a spus Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.
Mai multe achiziții de echipament militar au fost aprobate
În acest moment, România are o escadrilă de avioane de luptă F-16 și circa 30 de aeronave MiG-21 LanceR, cu care este supravegheat spațiul aerian. MiG-urile vor fi scoase din uz peste aproximativ o lună. Pentru a-și îndeplini misiunile de poliție aeriană, în continuare, țara noastră cumpără două escadrile formate din 32 de avioane F-16 second hand din Norvegia.
Contractul, în valoare de 388 de milioane de euro, a fost semnat în noiembrie anul trecut, iar primele avioane vor ajunge în România la finalul anului. Acestea vor fi operative încă 10 ani, până când se face tranziția la avioanele F-35.
”Toate calculele care s-au făcut pe tipurile actuale de aeronave vorbesc de un minim de trei escadrile. Asta înseamnă cam 48-50 de aeronave. E un avion performant. Încă nu a fost folosit în acțiunile militare. Cu F-35 poți să duci și lupta aeriana împotriva țintelor aeriene, poți să organizezi și lovirea sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă, poți să lovești și să sprijini forțele terestre în acțiunile lor,” a explicat Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei.
Tot recent, Parlamentul a aprobat achiziții în valoare de aproape 10 miliarde de euro, cele mai multe destinate Forțelor Terestre. Printre acestea, sunt aproximativ 40 de sisteme de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă în valoare de peste 4 miliarde de euro, precum și aproape 300 de mașini grele de luptă pentru infanterie, valoarea lor fiind de 3 miliarde de euro.