Sunt noi tensiuni între Coreea de Nord și Corea de Sud. Armata Phenianului a aruncat în aer secțiuni din două drumuri care fac legătura cu Coreea de Sud. Exploziile au avut loc în jurul orei locale 12, pe porțiuni din șoseaua Gyeongui, de pe coasta de vest și pe șoseaua Donghae, de pe coasta de est, două legături rutiere și feroviare majore care leagă nordul și sudul, potrivit șefului Statului Major Interarme (JCS).
Ca răspuns, forțele sud-coreene au tras focuri de armă, de avertisment, pe propriul teritoriu și a menținut „postura de pregătire completă, în cooperare cu SUA”, după cum a spus JCS.
Armata din Coreea de Nord a distrus drumuri care fac legătura cu Coreea de Sud
În termeni practici, distrugerea acelor rute de călătorie nu face nicio diferență, pentru că cele două Corei rămân separate de una dintre cele mai puternic fortificate granițe din lume, iar drumurile nu au fost folosite de ani de zile. Dar simbolica acestei lovituri vine într-un moment de retorică deosebit de aprinsă între cei doi lideri coreeni, conform CNN.
Videoclipul distribuit de Ministerul Apărării din Coreea de Sud arată mai multe explozii pe drumurile de pe partea de nord a liniei de demarcație militară care desparte două Corei. Mașini grele, inclusiv camioane și excavatoare, au fost apoi desfășurate pe cel puțin unul dintre drumuri, care a fost parțial blocat de o barieră neagră, așa cum apare în videoclip. JCS a spus că Nordul efectuează „lucrări suplimentare, cu mașini grele” la fața locului, dar nu a dat mai multe detalii.
Exploziile au loc la câteva zile după ce Coreea de Nord a acuzat Coreea de Sud că a trimis drone pline de elemente de propagandă asupra capitalei sale, Phenian, și a amenințat cu „o răzbunare”, în cel mai recent „schimb de discuții", după luni bune în care Phenianul a trimis baloane cu aer cald pline de gunoi în Sud.
Nordul va tăia definitiv legăturile cu Sudul
Încă de săptămâna trecută, Nordul a anunțat că va tăia definitiv legăturile rutiere și feroviare dintre cele două țări. Mai mult, Phenianul vrea să construiască structuri defensive puternice de-a lungul graniței. Tensiunile dintre cele două state au crescut de la începutul anului, când liderul nord coreean Kim Jong Un a ordonat dizolvarea tuturor instituțiilor responsabile de relațiile cu Seulul și cu proiectele privind reunificarea Coreei.
De la războiul încheiat în 1953, Coreea de Nord și Coreea de Sud sunt separate printr-un armistițiu. Cele două părți sunt încă în război, din punct de vedere tehnic, dar ambele guverne au avut, mult timp, ca obiectiv, reunificarea într-o bună zi.
În ianuarie, dictatorul din Coreea de Nord, Kim Jong un a spus că țara sa nu va mai căuta reconcilierea și reunificarea cu Coreea de Sud și a numit relația intercoreeană drept „o relație între două țări ostile și doi beligeranți”. Tot începând cu ianuarie, Phenianul și-a întărit apărarea graniței, a plantat mine, a construit capcane antitanc și a înlăturat infrastructura feroviară.
Statul major al Phenianului a spus că măsurile reprezintă un răspuns la recentele „exerciții de război” desfășurate în Coreea de Sud și la vizitele a ceea ce pretinde că ar fi „active nucleare strategice ale SUA” în regiune. În ultimul an, un portavion american, nave de asalt amfibie, bombardiere cu rază lungă de acțiune și submarine au ajuns în Coreea de Sud și au provocat reacții furioase din partea Phenianului.
La începutul acestei luni, Kim Jong un a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a distruge Coreea de Sud, în caz de atac. Asta după ce președintele Coreei de Sud a avertizat că, dacă Nordul va folosi arme nucleare, „va avea loc sfârșitul regimului (n.r.: din Coreea de Nord)”.
Coreea de Nord își intensifică eforturile nucleare și își întărește legăturile cu Rusia, ceea ce adâncește îngrijorarea larg răspândită în Occident cu privire la direcția în care se află cea mai izolată națiune din lume.
Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha Womans din Seul, sugerează că această decizie a Coreei de Nord de a-și rupe legăturile cu Sudul ar putea fi o modalitate prin care Kim „mută vina pentru eșecurile sale economice” și pentru „a-și legitima acumularea costisitoare de rachete și arme nucleare”, prin exagerarea în ceea ce privește amenințările externe.