Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arabia Saudită, gazda Cupei Mondiale din 2034: Îngrijorări legate de respectarea drepturilor omului

Arabia Saudită a primit în mod oficial din partea FIFA dreptul de a găzdui Campionatul Mondial din 2034. Chiar dacă saudiții vor să organizeze cel mai amplu turneu final din istorie și promit un spectacol grandios, anunțul a stârnit deja numeroase controverse. Experții avertizează că în următorii ani vor fi încălcate numeroase drepturi ale omului, așa cum s-a întâmplat și la ediția din 2022 din Qatar.

Arabia Saudită, gazda Cupei Mondiale din 2034: 15 stadioane în cinci orașe

A fost mare sărbătoare la Riad, capitala Arabiei Saudite, de îndată ce președintele FIFA, Gianni Infantino, a făcut anunțul în mod oficial.

Gianni Infantino, președintele FIFA: „Este o mare plăcere să pot confirma că gazda Campionatului Mondial din 2034 va fi Arabia Saudită.”

Anunțul era unul previzibil, în condițiile în care Arabia Saudită a fost singura țară care a depus o candidatură acceptată de FIFA pentru turneul final de peste zece ani. Țara din Orientul Mijlociu propune 15 stadioane în cinci orașe, dintre care 11 arene vor fi nou-construite. Promisiunea saudiților este proiectul NEOM, care va costa sute de milioane de euro. Stadionul ar urma să fie construit la 350 de metri deasupra solului, într-un oraș futurist numit The Line.

Hammad Albalawi, organizator Cupa Mondială 2034: „Le promitem fanilor din întreaga lume că un turneu de fotbal precum Cupa Mondiala din Arabia Saudită va fi una dintre cele mai frumoase experiențe.”

Prince Abdulaziz bin Turki Al Saud, ministrul saudit al Sportului: „Câștigurile sunt imense și nici nu le pot enumera pe toate: oportunități pentru angajați, noi locuri de muncă, apariția unor noi modele de business. Astăzi, fotbalul s-a schimbat, nu mai atrage doar fanii sportului, atrage și turiști din toată lumea.”

Arabia Saudită, gazda Cupei Mondiale din 2034. Anunțul FIFA a atras critici

Vestea că țara din Golf va găzdui Cupa Mondială a iscat deja multe controverse, cele mai multe îngrijorări fiind legate de nerespectarea drepturilor omului și riscurile la care vor fi expuși muncitorii.

Rodney Dixon, avocat britanic: „Ar trebui să se axeze pe câteva aspecte: să elibereze toți prizonierii politici, deținuți în mod arbitrar, și să se asigure că nu există tortură în închisori. Sunt norme juridice de bază, esențiale, și ar putea insista asupra acestor lucruri. Ar trebui să facă tot ce le stă în putință, problema e că momentan nu fac nimic în acest sens.”

Va fi pentru a doua oară în istorie când o ediție a Cupei Mondiale va fi organizată în Orientul Mijlociu, după cea din 2022, desfășurată în Qatar, acolo unde peste 6.500 de muncitori ar fi murit în câțiva ani, potrivit unui raport al publicației The Guardian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE