Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 7,09% pe an.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, îi sfătuiește pe românii ale căror rate au crescut să caute rezolvarea la bănci.
Pe de altă parte, experții financiari atrag atenția că românii ajung să plătească dobânzi de 10%, iar aceștia trebuie să caute soluții pe cont propriu, având în vedere că autoritățile nu vin cu rezolvări facile.
”Descurcați-vă pe cont propriu, găsiți-vă soluții pentru că noi încă le căutăm, cam așa a sunat mesajul pe care îl transmite ministrul Finanțelor și ne mai propune o soluție, un măr otrăvit aș spune, acea amânare a ratelor, pe care o văd ca fiind o soluție pentru cei care rămân fără un loc de muncă. Din cauza recesiunii, foarte multe companii se vor închide, noi am estimat undeva la 100.000 și asta înseamnă undeva la 500.000 de șomeri.
Oamenii aceia doar printr-o astfel de soluție vor putea să își păstreze locuințele. Principiul e construit prost, dobândă la dobândă, astfel încât ratele pentru cei care vor beneficia de această facilitate vor crește la 30%. Ministerul finanțelor demonstrează că nu are soluții, nu a discutat cu mediul bancar niște soluții eficiente, astfel încât să stăvilim aceste creșteri de dobânzi, pentru că am ajuns acum în România să plătim dobânzi de 10%. ROBORUL e undeva la 7, 7 și ceva, plus marja băncii de 2-3% și am ajuns la o dobândă de 10%.”, a declarat Adrian Negrescu, analist financiar, pentru Euronews.
„România, pe primul loc la cele mai mari dobânzi pe credit”
Totodată, analistul atrage atenția că un român care ia un credit de 100.000 de euro ajunge să plătească suma de trei ori, dacă are un credit clasic pe 30 de ani.
”Asta înseamnă că la un credit de 100.000 de euro, luați pentru un imobil, plătești banii respectivi de 3 ori. E o situație fără precedent în Europa, avem cele mai mare dobânzi la credit. Păi cum să se descurce românii având în vedere că au cele mai mici salarii din Europa, cu astfel de dobânzi. E am zis că anul 2022 e anul supraviețuirii și de asemenea anul 2023 e un an foarte foarte greu, unde fiecare trebuie să se uite foarte bine la veniturile pe care le are. Trebuie să ne punem bani deoparte pentru facturi, pentru că va fi din ce în ce mai scump. Prețul gazelor a crescut cu 89%, în ciuda asigurărilor date de autorități.”, a adăugat acesta.