Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat de Ministerul de Externe al Rusiei. El a fost informat cu privire la decizia autorităților de la Kremlin de a interzice intrarea mai multor oficiali și jurnaliști moldoveni pe teritoriul Federației Ruse, ca protest al "acțiunilor neprietenoase" și "declarațiilor antirusești" ale guvernului proeuropean de la Chișinău.
Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, convocat de Ministerul de Externe al Rusiei
Ministerul rus de Externe a denunțat "caracterul sistematic" al acestor acțiuni, despre care a spus că "au fost îndreptate împotriva cetățenilor ruși, inclusiv a jurnaliștilor". În comunicat, decizia Rusiei a fost explicată drept "o replică la acțiunile conducerii moldovenești". Moscova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la planurile Moldovei de a permite instruirea soldaților ucraineni pe teritoriul său, cu participarea țărilor NATO.
Oficialii moldoveni au calificat decizia Moscovei drept "una regretabilă, însă nesurprinzătoare", conform Reuters. Secretarul de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău a declarat că, printre oficialii vizați, se numără un membru al personalului prezidențial, oficiali guvernamentali şi jurnaliști.
În decembrie, autoritățile de la Moscova au interzis importurile de fructe și legume moldovenești, care reprezintă exporturi cheie pentru una dintre cele mai sărace țări din Europa.
Rusia dezagrează poziția proeuropeană a Republicii Moldova
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în funcție din 2020, face demersuri permanente pentru a abandona "moștenirea sovietică" a țării și pentru a o muta în cadrul european.
Ea a denunțat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Moscova de imixtiuni în alegerile locale din noiembrie 2023. Maia Sandu a acuzat Rusia că a încercat chiar să orchestreze o lovitură de stat în Moldova. Autoritățile moldovenești au împiedicat niște politicieni care reprezentau un partid interzis în Moldova, cu opinii pro-ruse, să participe la alegerile locale din noiembrie 2023.
În decembrie, Parlamentul moldovean a aprobat o strategie de apărare care identifică Rusia și corupția ca fiind cele două mari amenințări la securitatea Moldovei. Tot în decembrie, Uniunea Europeană a acceptat să deschidă discuțiile cu Moldova și Ucraina în ceea ce privește aderarea la UE.
Autoritățile moldovenești tocmai au prelungit o interdicție impusă anul trecut asupra a 12 canale de televiziune, despe care a spus că s-au angajat în "manipulare, dezinformare și promovarea unei agende străine".
"Este important de remarcat că astfel de măsuri au devenit de mult timp o rutină pentru autoritățile ruse. Republica Moldova își menține angajamentul ferm de a acționa împotriva interferențelor străine și a oricăror acțiuni care destabilizează securitatea și suveranitatea Republicii Moldova", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului moldovean de Externe, Igor Zaharov.