Ambasadorii țărilor care au votat la ONU pentru recunoașterea Palestinei ca stat membru au fost convocați duminică, 21 aprilie, la Ministerul israelian de Externe. Este vorba despre ambasadorii Franţei, Japoniei, Coreei de Sud, Maltei, Slovaciei şi Ecuadorului.
Israelul nu este de acord cu recunoașterea Palestinei ca stat
Diplomația israeliană transmite că un gest politic către palestinieni şi un apel la recunoaşterea unui stat palestinian, la şase luni după masacrul din 7 octombrie, este 'o primă pentru terorism'. Ministerul israelian de externe a mai precizat că Israelul nu va accepta 'înfiinţarea unui stat terorist care îşi pune în pericol cetăţenii'.
Palestinienii au cerut Consiliului de Securitate al ONU să accepte Palestina în cadrul Naţiunilor Unite.
Statele Unite au subliniat că apariția unui stat palestinian ar trebui să aibă loc prin negocieri directe între părţi, nu în cadrul ONU. Palestinia are, în prezent, statut de observator la ONU, adică o recunoaştere 'de facto' a statalităţii în Adunarea Generală, în 2012.
Palestinienii ar vrea ca statul lor să cuprindă Cisiordania, estul Ierusalimului şi Fâşia Gaza, teritorii controlate de Israel încă din 1967.
În București, în fața Ambasadei Palestinei, 22 de ambasadori din țări membre ale Organizației Cooperării Islamice în România au protestat, vineri, în tăcere, în semn de solidaritate cu poporul palestinian. Ei au aprins candele și au depus flori în memoria victimelor civile din Fâșia Gaza, iar mai multe fotografii ale victimelor civile au fost agățate pe gardul Ambasadei Palestinei în România.
Printre țările care au adus un omagiu victimelor civile palestiniene a fost și Iranul, ai cărui reprezentanți au depus o coroană de flori cu mesajul "Iranul este alături de Palestina".