Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alt incident în Marea Chinei de Sud. O navă chineză și una filipineză s-au ciocnit, iar cele două state se acuză reciproc

China și Filipine se acuză reciproc de ciocnirea navelor pazei de coastă, sâmbătă, într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud, în zona atolului Sabina. Autoritățile din Filipine spun că un vapor chinez a intrat ”direct și intenționat” în nava sa. Beijingul susține că lucrurile stau exact invers.

Nu s-au înregistrat victime în urma accidentului, dar comandorul Jay Tarriela, de la Paza de Coastă din Filipine a declarat că nava Teresa Magbanua, lungă de 97 de metri, a suferit unele avarii după ce a fost lovită de „de mai multe ori” de nava chineză.

O navă chineză și una filipineză s-au ciocnit în Marea Chinei de Sud

Ambasadorul SUA în Filipine, MaryKay Carlson, a carcterizat evenimentul drept „acțiuni periculoase ale Chinei” în regiune.

„SUA condamnă multiplele încălcări periculoase ale dreptului internațional de către Republica Populară Chineză, inclusiv lovirea intenționată de astăzi a BRP Teresa Magbanua, în timp ce aceasta desfășura operațiuni legale în ZEE Filippine. Suntem alături de Filipine în respectarea dreptului internațional”, a scris ambasadorul SUA în FIlipine, într-o postare pe rețelele de socializare.

China a acuzat în repetate rânduri Filipine și pe aliatul său, SUA, pentru escaladarea tensiunilor. Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că Washingtonul „încurajează” Manila să facă „provocări nesăbuite”.

Este cea mai recentă coliziune dintr-o lungă serie de dispute cu privire la diverse insule și zone din Marea Chinei de Sud. În ultimele două săptămâni, cel puțin alte trei incidente similiare au avut loc în aceeași zonă.

Atolul Sabina, revendicat de China drept Xianbin Jiao și de Filipine drept Escoda, este situat la aproximativ 75 de mile marine de coasta de vest a Filipinelor și la 630 de mile marine de China.

Prin Marea Chinei de Sud, trec multe rute majore de transport maritim, prin care trec diverse nave comerciale care transportă produce în valoare de trei trilioane de dolari în fiecare an.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, inclusiv părți revendicate de Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan și Vietnam.

În urma ultimei ciocniri, paza de coastă a Chinei a cerut Filipinelor să se retragă de pe atolul Sabina. Paza de coastă din Filipine a declarat că nu își va muta nava Teresa Magbanua, „în ciuda hărțuirii, activităților de agresiune și acțiunilor escalabile ale pazei de coastă chineze”.

Observatorii se tem că disputa ar putea declanșa în cele din urmă o confruntare mai mare în Marea Chinei de Sud.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE