Premiile Academiei Europene de Film reprezintă unele dintre cele mai prestigioase distincţii din industria cinematografică. În ultimii trei ani, însă, niciun film românesc nu s-a regăsit pe lista câștigătorilor. Anul acesta, festivalul a avut-o, printre prezentatoare, pe Alina Șerban, actriță, regizoare de film și de teatru.
În 2020, Colectiv, în regia lui Alexander Nanau, a fost cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film. În 2019, coproducţia româno-spaniolă Cadoul de Crăciun, scrisă şi regizată de Bogdan Mureşanu, a fost desemnată cel mai bun scurtmetraj european.
Anul acesta, festivalul a avut-o, printre prezentatoare, pe Alina Șerban, actriță, regizoare de film și de teatru. În 2020, ea a primit Premiul Cea mai bună actriță a Germaniei din partea Uniunii Actorilor din Germania pentru rolul din producția germană Gipsy Queen. Alina a studiat actoria la UNATC, dar și New York și la Londra, după care și-a dedicat cariera poveștilor desprinse din comunitatea marginalizată a romilor, din care face și ea parte.
Alina Șerban, la Euronews România: „Eu, ca persoană de etnie romă, am crescut în țara asta, asta e țara mea, numai că nu m-am simțit reprezentată. Cred că nici dumneavoastră n-ați văzut filme despre noi, romii, sau reclame cu noi în care să ne vedeți în afara stereotipului de om marginal sau femeie exotică, dansuri și așa mai departe. Și asta am încercat eu să fac eu de 14 ani, de când am terminat facultatea am vrut să văd povești despre noi la teatru, la film și, încet, cum am putut, am încercat să le produc eu”.
Pe Facebook, Alina Șerban a publicat imagini de la eveniment și a făcut și o glumă, menționând despre cele 15 minute de faimă ale sale.
„Anatomy of a Fall” a luat trofeul pentru cel mai bun film european la Premiile Academiei Europene de Film 2023
Pelicula Anatomy of a Fall a obținut premiile pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun regizor, cel mai bun film ș pentru cea mai bună actriță.
În regia cineastei franceze Justine Triet, filmul spune povestea unei femei care este acuzată de moartea suspectă a soțului. Dincolo de anchetă și procesul în care aceasta este judecată, regizorul analizează relația de cuplu. Pentru modul în care și-a interpretat rolul, Sandra Hüller a fost premiată.
Justine Triet, regizor de film: „Un film este, evident, un scenariu. Are cadre și camere, dar mai presus de toate 80% sunt actorii. Sandra a fost o surpriză în fiecare zi, pentru mine și pentru întreaga echipă. Am văzut cât de generoasă și cât de implicată a fost. Rar am văzut asta într-un film. Îi datorez acest film, într-un fel”.
Alte filme nominalizate în competiție au fost The Zone of Interest de Jonathan Glazer, Green Border de Agnieszka Holland, Io Capitano de Matteo Garrone și Fallen Leaves de Aki Kaurismaki, dar niciunul nu a fost premiat.
Frédéric Ponsard, jurnalist Euronews Euronews: „Cea de-a 36-a ediție a Premiilor pentru Filmul European a prezentat diversitatea, bogăția și relevanța cinematografiei europene. Competiția din acest an a fost deosebit de puternică, cu filme care au luat pulsul Europei și al lumii. Au fost prezentate filme captivante, sensibile, care ne oferă o mai bună înțelegere a umanității și numeroasele sale defecte”.
Anul trecut, premiul pentru cel mai bun film i-a revenit peliculei Triangle of Sadness în regia lui Ruben Östlund.