Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent opozant al lui Vladimir Putin, a primit alte acuzații și riscă o nouă pedeapsă cu închisoarea de până la 30 de ani, după cum spune chiar el, în comentariul unei postări pe Twitter. Liderul opoziției ruse a fost adus la procesul care a început pe 19 iunie și în care este acuzat, din luna aprilie, de terorism și de crearea și finanțarea unor rețele și activități extremiste.
Navalnîi a precizat că aceste acuzații sunt "absurde" și că îi sunt aduse într-o nouă încercare de a fi redus la tăcere.
Aleksei Navalnîi ar putea primi încă 30 de ani de închisoare
Ajuns la 47 de ani, Navalnîi se află în detenție din ianuarie 2021, imediat după ce a revenit din Germania, unde a fost spitalizat în urma otrăvirii cu un agent chimic numit Novichok. La revenirea din Germania în Rusia, el a primit doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea regimului de eliberare condiționată, după o condamnare anterioară.
Însă în martie 2022, a mai primit nouă ani, pentru fraudă, delapidare și disprețuirea instanței. Apelul lui Navalnîi a fost respins, iar opozantul lui Putin a fost transferat într-o închisoare de maximă securitate, la colonia penală IK-6, din Melekhovo, la 235 de kilometri est de Moscova.
Membrii echipei lui Navalnîi susțin că acestuia nu i s-au oferit alte detalii legate de noile acuzații, pentru că regimul său de detenție este unul izolat, unde i s-a permis să aibă doar o cană și o carte.
Potrivit documentelor instanței, noile acuzații fac referire la șase articole din codul penal, inclusiv la incitarea și finanțarea unor activități extremiste, precum și la crearea unei organizații extremiste.
Navalnîi spune că procurorii i-au dat un dosar de 3.838 de pagini de acuzații
Navalnîi a precizat că procurorii i-au dat 3.838 de pagini care descriu toate infracțiunile pe care le-ar fi făcut în timp ce era încarcerat.
"Deși din dimensiunea acestor volume reiese clar că sunt un infractor sofisticat și insistent, este imposibil să aflu exact de ce sunt acuzat", a precizat Navalnîi, conform Al Jazeera.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Guvernul "nu urmărește acest proces".
Nu se precizează care ar fi faptele pe care Navalnîi le-ar fi comis și cum ar fi făcut-o, în mod concret. Potrivit Reuters, una dintre aceste acuzații ar fi "reabilitarea nazismului", ca o posibilă referire la declarațiile lui Navalnîi în sprijinul Ucrainei. Însă ucrainenii resping totul.
Navalnîi și-a îndemnat simpatizanții la formarea unei noi mișcări.
"Astăzi începe un nou proces, care va adăuga mult la sentinţa deja primită. Dar nu vreau să folosesc această zi pentru a stârni simpatie faţă de mine sau faţă de alţi deţinuţi politici. Vreau să îndemn pe toată lumea la acţiune şi să folosesc această zi pentru a anunţa un proiect nou, foarte important: o mare maşină de comunicare, o maşină a adevărului. Nu doar că dorim să o facem, dar o vom face pentru a ne uni forţele în lupta împotriva minciunilor lui Putin şi ipocriziei Kremlinului. Vom desfăşura o campanie împotriva războiului și împotriva lui Putin. Exact aşa. O campanie lungă, tenace, epuizantă, dar fundamentală, prin care vom întoarce oamenii împotriva războiului", a precizat Navalnîi, prin intermediul avocaților.
Săptămâna trecută, asociata lui Navalnîi, Lilia Chanysheva, a fost condamnată și ea la șapte ani și jumătate de închisoare pentru "crearea unei organizații extremiste", o decizie considerată de susținătorii lui Navalnîi drept una "motivată politic".
În luna aprilie, investigatorii ruși au relaționat asasinarea bloggerului Vladlen Tatarsky cu Aleksei Navalnîi. Tatarsky a fost ucis pe 2 aprilie, în Sankt Petersburg, după ce o bombă a explodat în cafeneaua în care acesta se afla. Aliații lui Navalnîi au negat însă orice implicare.
Navalnîi, avocat de profesie, s-a remarcat în urmă cu mai bine de zece ani, când a decis să facă dezvăluiri despre regimul lui Vladimir Putin, pe care l-a numit corupt.