Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA 2024. O mişcare americană pro-palestiniană se pronunţă împotriva lui Trump, fără să o susţină pe Harris

Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale americane, o importantă mişcare pro-palestiniană, până în prezent foarte critică la adresa democraţilor, s-a pronunţat ferm, marţi, împotriva republicanului Donald Trump, fără a o susţine, totuşi, explicit pe Kamala Harris în timp ce războiul din Orientul Mijlociu ar putea influenţa scrutinul, relatează AFP.

Această luare de poziţie este un potenţial impuls pentru democraţi, care se tem să piardă voturile unei părţi din aripa stângă a partidului şi ale alegătorilor de origine arabă de la sângerosul atac al Hamas din 7 octombrie 2023 şi ofensiva devastatoare a Israelului în Fâşia Gaza care i-a urmat.

Într-o înregistrare video pe reţelele sociale, mişcarea "Uncommitted" (Nealiniaţi), deşi se abţine să o susţină explicit pe vicepreşedinta democrată, avertizează că "ar putea fi mai rău" sub o preşedinţie Trump.

Alegătorii trebuie să privilegieze "cea mai bună abordare împotriva războiului" decât "cel mai bun candidat", a afirmat Lexi Zeidan, co-fondatoare a grupului.

Acest grup, care se bazează în principal pe un electorat de origine arabă sau din comunităţile musulmane, a apărut în timpul manifestaţiilor împotriva sprijinului preşedintelui Joe Biden pentru Israel în pofida bilanţului uman grav şi a dezastrului umanitar din Fâşia Gaza.

Succedându-i lui Joe Biden şi sprijinul său neclintit pentru Israel, vicepreşedinta Kamala Harris joacă un rol foarte delicat.

Candidata democrată nu se poate rupe deschis de linia lui Joe Biden, dar este foarte conştientă că asta ar putea să o coste voturi pe 5 noiembrie, în special în rândul importantei comunităţi arabe din Michigan, unul dintre cele mai disputate state într-un scrutin care se anunţă foarte strâns.

Kamala Harris a promis că va lupta pentru drepturile palestinienilor la "demnitate, libertate, securitate şi autodeterminare". Dar ea a exclus orice embargo asupra armelor destinate Israelului, Statele Unite rămânând de departe primul şi principalul sprijin militar al acestuia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE