Candidații la alegerile europarlamentare trebuie să fie oameni buni, cu profil european, care să vorbească pe limba alegătorilor, să știe să explice de ce Europa e bună și cât de importanți sunt banii europeni pentru România.
Este portretul făcut de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Euronews România.
Alina Gorghiu: Îmi doresc o listă de oameni articulați
”Îmi doresc oameni buni, oameni cu profil european, oameni care să știe să explice oamenilor nu în mod steril lucruri, ci să vorbească oamenilor pe limba lor, să meargă să spună de ce Europa e bună, de ce banii europeni au ajutat fiecare sector de activitate din România, repet, de la agricultură la infrastructură, de la partea de spitale până la partea de educație.
Îmi doresc o listă de oameni articulați. Îmi doresc o listă de oameni care să respecte și egalitatea de gen.
Persoana respectivă înțeleg că trebuie să aibă statutul de independetn. Că ulterior se va înscrie într-un grup parlamnetar sau altul la nivelul PE este alta discuție.”, a declarat Alina Gorghiu.
Alegerile europarlaentare, în iunie
Cei 33 de eurodeputați români sunt aleși prin vot universal direct de către toți cetățenii UE înregistrați pe listele electorale și având vârsta de peste 18 ani.
Scrutinul se desfășoară într-o singură circumscripție electorală pe baza reprezentării proporționale, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid.
România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine a candidaților pe listă. Locurile în Parlamentul European sunt alocate partidelor care obțin cel puțin 5% din voturile valabil exprimate prin metoda d'Hondt.