Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Al treilea suspect reținut la Viena în cazul complotului terorist ce viza concertele lui Taylor Swift

Un irakian în vârstă de 18 ani a fost reținut de polițiștii din Viena în cazul complotului de a comite atacuri teroriste în timpul concertelor pe care cântăreața americană Taylor Swift le avea programate în capitala austriacă, a anunțat vineri ministrul de Interne al Austriei, conform agenției Reuters.

Tânărul de origine irakiană face parte din același cerc cu principalul suspect, un austriac de 19 ani cu origini nord-macedonene, a precizat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner.

Suspectul irakian a jurat credință grupării jihadiste Statul Islamic pe 6 august, dar, în continuare, nu este clar dacă el are o legătură directă cu atacul planificat, a mai spus Karner.

Mai mulți suspecți vor fi interogați, iar locuințele lor vor fi percheziționate pe măsură ce ancheta procurorilor avansează.

La rândul său, principalul suspect loialitate ISIS și plănuia să comită un atac mortal printre cei aproape 20.000 de fani ai lui Taylor Swift ce urmau să se adune în fața stadionului Ernst Happel din Viena. Organizatorii au decis să anuleze cele trei spectacole din motive de securitate, după ce autoritățile au aflat despre complotul terorist.

Potrivit anchetatorilor austrieci, suspectul în vârstă de 19 de ani își dăduse demisia de la locul de muncă, cu mai puțin de două săptămâni înainte de atacul planificat. Tânărul care spunea că ”avea planuri mari” și-a recunoscut faptele în arest.

Alți doi tineri austrieci în vârstă de 17 și 15 ani au fost reținuți miercuri în cazul presupusului complot.

Adolescentul de 17 ani care primise un loc de muncă la o firmă care furniza servicii la stadion a refuzat până acum să depună mărturie. De asemenea, tânărul s-ar fi radicalizat și era deja în vizorul autorităților.

În tot acest timp, băiatul de 15 ani este interogat în continuare de Poliție, a adăugat Karner.

Serviciile de informații americane au alertat Austria despre complotul terorist

Potrivit Reuters, Autoritățile austriece ar fi primit informații despre amenințarea reprezentată de concertul Swift de la serviciile de informații americane, întrucât legislația austriacă nu permite monitorizarea aplicațiilor de mesagerie instantanee, pe care suspecții le-au folosit pentru a comunica.

"Cooperarea cu partenerii și serviciile străine este esențială și reciprocă. Acest lucru a făcut posibilă prevenirea unei tragedii la Viena", a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer.

Taylor Swift are următor spectacol programat săptămâna viitoare la Londra. Reprezentanții cântăreței americane nu au comentat anularea spectacolelor din Viena.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE