La scurt timp după ce Donald Trump și Kamala Harris au terminat mult-așteptata dezbatere televizată, afirmațiile celor doi au fost supuse verificărilor, pentru a fi depistate eventualele minciuni. NPR, Radioul Public, a analizat pas cu pas cele mai importante declarații.
- Dezbaterea Trump - Harris a avut loc cu 55 de zile înaintea alegerilor prezidențiale.
- Alegerile pentru președinția SUA vor avea loc pe 5 noiembrie.
- Înainte de această dezbatere, majoritatea sondajelor arătau diferențe infime între cei doi.
Dezbaterea Donald Trump - Kamala Harris. Ce a fost adevăr și ce a fost minciună
Donald Trump: „Nu am avut inflație, practic, nicio inflație. Ei au avut cea mai mare inflație poate din istoria țării noastre, pentru că nu am văzut niciodată o perioadă mai rea. Oamenii nu pot merge să cumpere cereale sau șuncă sau ouă sau orice altceva”.
Verificare: În ultimele patru decenii, inflația a crescut la un maxim de 9,1% în 2022, potrivit indicelui prețurilor de consum. În timp ce inflația a scăzut de atunci la 2,9% (în iulie), prețurile - în special cele la alimente - încă sunt mai mari decât se așteptau mulți americani.
Alte țări s-au confruntat, de asemenea, cu o inflație ridicată în urma pandemiei, deoarece lanțurile de aprovizionare încâlcite s-au luptat să țină pasul cu creșterea cererii. Invazia Ucrainei de către Rusia a alimentat și inflația prin creșterea prețurilor la energie și la alimente la nivel mondial.
Inflația anuală a scăzut sub 3% și rămâne mai mare decât înainte de pandemie.
Cheltuielile guvernamentale din SUA, atât sub administrația actuală Biden-Harris, cât și sub cea a lui Trump, ar fi putut să contribuie, aducând mai mulți bani în buzunarele oamenilor și permițându-le să continue să cheltuie, în ciuda prețurilor ridicate.
În timp ce prețurile ridicate reprezintă o frustrare pentru mulți americani, muncitorul de rând din clasa de mijloc are astăzi mai multă putere de cumpărare decât înainte de pandemie. Din februarie 2020 (puțin înainte ca pandemia să se instaleze în SUA), prețurile de consum au crescut cu 21,6%, în timp ce salariile medii au crescut cu 23%.
Cu toate acestea, multe prețuri au fost scăzute la începutul pandemiei, astfel încât comparația este mai puțin măgulitoare dacă pornim cronometrul atunci când președintele Biden și vicepreședintele Harris au preluat mandatul. De la începutul lui 2021, prețurile de consum au crescut cu 19,6%, în timp ce salariile medii au crescut cu 16,9%. Câștigurile salariale au depășit creșterile prețurilor de mai bine de un an, astfel încât diferența ar trebui să se reducă în cele din urmă.
Kamala Harris: „Donald Trump ne-a lăsat cel mai mare șomaj de la Marea Criză Economică”.
Verificare: La apogeul Marii Crize Economice din 1933, rata șomajului era aproape de 25%, conform Arhivei Bibliotecii Prezidențiale Franklin D. Roosevelt. La începutul pandemiei de COVID, rata șomajului a atins un vârf de 14,8% în aprilie 2020, nivel nemaivăzut din 1948, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului. Dar când Trump și-a terminat mandatul, șomajul a scăzut la un nivel mai mic, însă încă a rămas ridicat. Rata șomajului în ianuarie 2021 a fost de 6,3%.
Problema migranților, dezbătură de Trump și Harris
Donald Trump: „Vedeți ce se întâmplă cu orașele din Statele Unite. Te uiți la Springfield, Ohio, te uiți la Aurora, Colorado. Ei (n.r.: migranții) pun mâna pe orașe, pun mâna pe clădiri, intră violent. Aceștia sunt oamenii pe care ea și Biden i-au lăsat să intre în țara noastră și ne distrug țara. Sunt periculoși și trebuie să-i expulzăm."
Verificare: Trump a atacat acțiunile lui Harris și Biden privind migrația, argumentând că cei doi nu reușesc să împiedice oamenii din alte țări să intre în SUA și să provoace violență.
În ultimii doi ani, peste 40.000 de migranți venezueleni au sosit în zona metropolitană Denver. Și este adevărat că mulți locuiesc acum în Aurora.
În urmă cu câteva săptămâni, un videoclip cu membri ai unei bande într-o clădire de apartamente din Aurora a ajuns în mass-media de dreapta, care a spus că bande venezuelene „au preluat controlul asupra orașului'. NPR a analizat aceste afirmații.
La scurt timp după apariția videoclipului, Partidul Republican din Colorado a trimis o scrisoare de strângere de fonduri, susținând că statul este atacat violent și bandele venezuelene au preluat Aurora.
De asemenea, este adevărat că poliția din Aurora a arestat recent zece membri ai unei bande venezuelene numită Tren de Aragua. Dar șefa poliției din Aurora, Heather Morris, spune că nu există nicio dovadă că o bandă a preluat clădirile din oraș.
În plus, actele de violență – inclusiv crimă, tâlhărie și viol – sunt mult în scădere la nivel național, conform celor mai recente date de la FBI. În special, analiștii prevăd că ratele infracționalității cu violență din acest an vor scădea la nivelul în care erau înainte de creșterea din timpul pandemiei și că s-ar putea chiar apropia de un minim al ultimilor 50 de ani.
Trump susține, de asemenea, că migranții duc la creșterea nivelului criminalității în SUA. Această afirmație nu este adevărată. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că, din anii 1960, migranții au o probabilitate cu 60% mai mică de a fi încarcerați decât persoanele născute în SUA. Institutul CATO, un think tank libertarian, a descoperit că migranții fără acte din Texas aveau cu 37% mai puține șanse să fie condamnați pentru o infracțiune.
Cea mai bizară afirmație a lui Trump: „Migranții mănâncă pisicile și câinii de companie"
Donald Trump: „În Springfield, ei (n.r.: migranții din Ohio) mănâncă câinii, oamenii care au intrat mănâncă pisicile, mănâncă animalele de companie ale oamenilor care locuiesc acolo."
Verificare: Această remarcă se referă la o afirmație dezumanizantă potrivit căreia migranții haitieni care locuiesc în Springfield, Ohio, fură animale de companie și le mănâncă.
Poliția spune că această afirmație este nefondată. Însă ea a circulat mai întâi printre activiștii de extremă dreapta, printre republicanii locali și neo-naziști, înainte de a fi preluată de liderii Congresului, de candidatul la vicepreședinție J.D. Vance și de alții. O cunoscută avocată a comunității haitiene spune că a fost hărțuită și a primit un val de insulte rasiste după ce Vance a împărtășit această teorie pe rețelele de socializare.
Springfield News-Sun a precizat că poliția locală a spus că incidentele în care animalele de companie au fost furate sau mâncate „nu sunt ceva care se află în atenția noastră în acest moment”. Publicația mai spune că afirmația neîntemeiată pare să fi început cu o postare pe un grup de Facebook din Springfield, care a fost distribuită apoi pe scară largă pe rețelele de socializare.
Afirmația este cel mai recent exemplu în care Trump înclină spre retorica anti-migranți. De când a intrat în arena politică, în 2015, Trump i-a acuzat pe migranți că sunt infractori, violatori sau că „otrăvesc sângele națiunii noastre”.
Donald Trump: „Pe mulți dintre acești migranți ilegali care vin, ei (n.r.: democrații) încearcă să-i determine să voteze”.
Verificare: Este ilegal ca cetățenii care nu sunt americani să voteze la alegerile federale și nu există dovezi credibile că acest lucru s-a întâmplat în număr semnificativ sau că există un demers în curs pentru a înregistra ilegal migranții fără acte pentru a vota la aceste alegeri.
Formularele de înregistrare a alegătorilor le cer acestora să semneze un fel de jurământ, sub sancțiunea de sperjur, că sunt cetățeni americani. Dacă un cetățean care nu este american minte cu privire la cetățenia sa pe un formular de înregistrare și de vot, acesta este pasibil de o infracțiune care se pedepsește cu închisoare și cu expulzare.
„Disputa este incredibil de puternică”, a declarat David Becker, director executiv al Centrului pentru Inovare și Cercetare Electorală, pentru NPR.
Oficialii electorali verifică frecvent informațiile de pe formularele de înregistrare a alegătorilor, care solicită persoanelor înregistrate fie o serie a permisului de conducere, fie ultimele patru numere de securitate socială.
În 2016, Centrul Brennan pentru Justiție a chestionat oficialii electorali locali din 42 de jurisdicții cu populație mare de migranți și a constatat 30 de cazuri de suspectați de persoane care nu erau cetățeni americani și care au votat, din 23,5 milioane de voturi exprimate, adică 0,0001%.
Secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, a lansat un audit în 2022, care a constatat că mai puțin de 1.700 de suspecți care nu ar fi cetățeni americani au încercat să se înregistreze pentru a vota în ultimii 25 de ani. Niciunul nu a putut vota.
Donald Trump: „Harris a fost țarul de la graniță. Amintiți-vă că ea a fost țarul de la graniță”.
Verificare: Republicanii au început să o numească pe Harris „țarul de la frontieră”, ca o modalitate de a o învinovăți pentru migrația crescută în SUA și ceea ce ei spun că sunt eșecuri ale politicii de securitate a frontierei, din administrația Biden. Nu există o poziție reală de „țar de frontieră”. În 2021, președintele Biden a însărcinat-o pe Harris să se ocupe de cauzele fundamentale ale migrației din America Centrală.
„Strategia cauzelor fundamentale identifică, prioritizează și coordonează acțiunile pentru îmbunătățirea securității, guvernării, drepturilor omului și condițiilor economice din regiune. Integrează diverse instrumente guvernamentale americane, inclusiv diplomație, asistență externă, diplomație publică și sancțiuni”, a spus Casa Albă într-un comunicat.
Susținătorii cauzei migrației au criticat-o și pe Harris, inclusiv pentru comentariile sale din 2021, în care i-a avertizat pe potențialii migranți: „Nu veniți”.
Problema avortului în SUA
Donald Trump: „Puteți face avorturi în luna a șaptea, luna a opta, luna a noua și probabil după naștere”.
După cum a menționat prezentatoarea ABC News, Linsey Davis, în timpul verificării în timp real a faptelor, nu există niciun stat în care să fie legal 'să ucizi un copil după naștere' (Trump a numit-o execuție). Un raport al KFF de la începutul acestui an a remarcat că avorturile „după naștere” sunt ilegale în fiecare stat.
Potrivit Centrului de Cercetare Pew, majoritatea covârșitoare a avorturilor, 93%, au loc în primul trimestru de sarcină. Pew spune că 1% au loc după 21 de săptămâni. Cele mai multe dintre acestea au loc înainte de 24 de săptămâni, termenul aproximativ al viabilității fetale, potrivit unui raport al KFF Health News.
O analiză separată a KFF la începutul acestui an a remarcat că avorturile ulterioare sunt costisitoare și oferite de relativ puțini furnizori și apar adesea din cauza complicațiilor medicale sau pentru că pacientele se confruntă cu probleme timpurii pe parcursul sarcinii.
„Nicăieri în America nu există o femeie care duce o sarcină la termen și cere un avort. Asta nu se întâmplă. Este jignitor pentru femeile din America”, a spus Harris.
Harris a invocat și religia în răspunsul ei, argumentând că „nu trebuie să-și abandoneze credința” pentru a fi de acord că guvernul nu ar trebui să controleze deciziile privind sănătatea reproductivă.
Trump a avut mesaje amestecate despre avort pe parcursul campaniei. El s-a lăudat cu rolul său esențial în răsturnarea lui Roe v. Wade, dar pare să bată în retragere în ceea ce privește o problemă pe care sondajele arată clar că este o răspundere pentru republicani.
Donald Trump: Retragerea SUA din Afganistan „a fost una dintre cele mai incompetent gestionate situații pe care cineva le-a văzut vreodată”.
Verificare: Trump și republicanii din Congres spun că președintele Biden este de vină pentru căderea Kabulului în mâinile talibanilor în urmă cu trei ani și pentru goana haotică de la aeroportul unde 13 militari americani au murit într-un atac sinucigaș cu bombă, care a ucis aproape 200 de civili afgani în timp ce încercau să fugă. În ultima vreme, republicanii au subliniat rolul lui Harris în această problemă. Dar războiul din Afganistan s-a întins pe patru mandate de președinte ale Statelor Unite și este important de reținut că administrația Trump a semnat un acord de pace care a fost practic un plan de 'ieșire rapidă' a trupelor americane.
Trump susține mreu că nu au existat victime în Afganistan timp de 18 luni sub administrația sa. Însă nu este adevărat, potrivit înregistrărilor Pentagonului.
Kamala Harris: „Nu există niciun membru al armatei care să fie în serviciu activ într-o zonă de luptă, în nicio zonă de război din întreaga lume, pentru prima dată în acest secol”.
Verificare: Acesta este un punct de discuție comun și este adevărat din punct de vedere tehnic. Dar mii de trupe din Irak și de la granița cu Siria se află încă pe un teren foarte periculos. Trupe americane au murit în Iordania în ianuarie, într-o operație care veghează asupra conflictului cu ISIS din Siria.
Kamala Harris: „Nu voi interzice fracking-ul (n.r.: fracturarea hidraulică, termen folosit la gazele naturale și petrol). Nu am interzis fracking-ul în calitate de vicepreședinte al Statelor Unite și, de fapt, eu am avut votul de departajare privind Legea de reducere a inflației, care a deschis noi contracte de închiriere pentru fracking”.
Verificare: În 2019, Harris a spus că este ferm în favoarea interzicerii fracking-ului, o poziție pe care a abandonat-o mai târziu, când s-a alăturat campaniei președintelui Biden în calitate de candidat la vicepreședinție.
Într-un interviu acordat CNN luna trecută, Harris a încercat să explice de ce poziția ei s-a schimbat de la a fi împotriva fracking-ului la a fi în favoarea acesteia.
„Ceea ce am văzut este că putem crește și putem crește o economie cu energie curată fără a interzice fracking-ul”, a spus Harris atunci.
Sub administrația Biden/Harris, SUA au produs o cantitate record de petrol anul trecut - în medie, 12,9 milioane de barili pe zi. Ceea ce înseamnă că a bătut recordul anterior de 12,3 milioane de barili pe zi, stabilit în mandatul lui Trump în 2019. Anul 2023 a fost, de asemenea, un an record pentru producția internă de gaze naturale. O mare parte din boom-ul intern al producției de petrol și gaze este rezultatul tehnicilor de fracturare hidraulică sau „fracking”.
Producția record de petrol și gaze din timpul administrației Biden-Harris a coincis și cu creșterea rapidă a energiei solare și eoliene. Între timp, cărbunele a scăzut ca sursă de energie electrică.
Donald Trump: „Am avut o alegere de făcut: salvez (n.r.: Affordable Care Act) și o fac cât se poate de bună sau o las să putrezească? Și l-am salvat”.
Verificare: În timpul președinției sale, Trump a insistat asupra legii privind accesul la prețuri accesibile (Affordable Care Act) în multe feluri. De exemplu, reducând finanțarea pentru publicitate și „navigatorii” gratuiți care îi ajută pe oameni să se înscrie într-un un plan de asigurări de sănătate pe HealthCare.gov. Și în loc să decidă să „salveze” ACA, el a făcut demersuri de a determina Congresul să o abroge. Și nu a reușit. În cadrul dezbaterii, când a fost întrebat cu privire la ce politică de sănătate ar pune în loc, el a spus că are „concepții despre un plan”.
Administrația Biden a inversat cursul față de ceea ce gestionase Trump în ceea ce privește Legea referitoare la prețurile accesibile. Subvențiile crescute au făcut ca primele să fie mai accesibile pe piețe, iar înscrierile au crescut. Rata de neasigurați a scăzut la cel mai mic punct, în timpul administrației Biden.
Legea privind prețurile accesibile a fost adoptată în 2010 și este inclusă în sistemul de sănătate. Republicanii au militat cu succes împotriva programului Obamacare timp de aproximativ un deceniu, dar a dispărut ca problemă de campanie în acest an.