Negocierile lungi și tensionate din Țările de Jos, cu privire la politica pentru refugiați, nu au avut efectul scontat, iar Guvernul premierului olandez Mark Rutte a căzut, conform AFP.
Politica de primire a refugiaţilor trebuia să se concretizeze în anumite măsuri privind migrația și acordarea de azil, dar cele patru partide din coaliția aflată la putere nu s-au pus de acord, deși au negociat trei zile, iar diferențele erau mult prea mari.
Gestionarea acordării de azil refugiaților a dus la căderea guvernului olandez
Practic, guvernanții nu s-au pus de acord în ceea ce privește modul de a limita numărul solicitanţilor de azil în Ţările de Jos. Inițiativa a aparținut partidului conservator al lui Mark Rutte și de aici au plecat disputele, iar două dintre cele patru partide au refuzat să-i susţină propunerile.
Rutte a cerut sprijin pentru propunerea vizând restricţionarea intrării copiilor refugiaţilor de război aflaţi deja în Ţările de Jos şi de a face familiile să aştepte cel puţin doi ani înainte de a putea fi reunite.
"Guvernul nu a reuşit să ajungă la un acord asupra măsurilor care trebuie luate cu privire la limitarea fluxului de solicitanţi de azil. Aceasta este ceea ce a raportat Guvernul la Haga. Acesta este astfel sfârşitul guvernului Rutte IV", se arată pe site-ul televiziunii publice olandeze NOS.
Cererile de azil în Ţările de Jos au înregistrat o creștere cu o treime anul trecut și au ajuns la peste 46.000. Guvernul a estimat că ele ar putea depăşi 70.000 în 2023, peste recordul stabilit în 2015.