Turcia a reținut 34 de persoane suspectate de spionaj în numele Israelului, potrivit agenției Anadolu. Suspecții au fost reținuți în cadrul unor raiduri în Istanbul și în alte șapte provincii.
Autoritățile caută în continuare alte 13 persoane despre care se crede că ar avea legături cu serviciul de securitate Mossad.
Arestări în Turcia, pentru suspiciunea de spionaj în favoarea Israelului
Aceste persoane sunt suspectate că "ar fi plănuit să desfășoare activități care includ recunoașterea, urmărirea, agresarea și răpirea unor cetățeni străini care locuiesc în Turcia". Aceste arestări vin după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că nu va permite ca Israelul "să lovească Hamas în interiorul granițelor Turciei" și a avertizat cu "consecințe grave".
Anterior, șeful agenției israeliene se securitate Shin Bet a spus că Israelul "este pregătit să distrugă Hamas în orice loc, inclusiv în Liban, Turcia și Qatar".
Referitor la aceste arestări, ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat că "nu vom permite niciodată să fie desfășurate activități de spionaj împotriva unității și solidarității naționale a țării noastre", conform Al-Jazeera.
Între Israel și Turcia au existat mulți ani de tensiuni, însă relațiile s-au normalizat în 2022, odată cu reluarea legăturilor diplomatice. Însă după atacul grupării Hamas asupra Israelului, care a avut loc pe 7 octombrie, Ankara nu a fost de acord cu reacția israelienilor, despre care turcii spun că au decis "să comită un genocid în Gaza".
Erdogan a cerut ca prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să fie urmărit penal pentru "crime de război" și l-a comparat cu liderul nazist Adolf Hitler.
Liderul turc, al cărui guvern a găzduit mai mulți oficiali Hamas în trecut, a mai spus că gruparea palestiniană – considerată o organizație teroristă de c[tre Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană – "luptă pentru eliberarea pământurilor și a poporului său".
Israelul și-a retras inițial diplomații din Turcia din motive de securitate și ulterior a anunțat că își retrage diplomații din motive politice, invocând "declarații din ce în ce mai dure” ale oficialilor turci. Și Turcia și-a retras ambasadorul din Israel.