Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un an de la încoronarea Regelui Chares al III-lea: Aniversarea găsește familia regală în plină dramă

Se împlinește un an de la încoronarea lui Charles al III-lea ca rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Aniversarea găsește însă familia regală în plină dramă.

Suveranul și Prințesa de Wales au fost diagnosticați cu cancer la începutul anului, când amândoi au suferit intervenții chirurgicale. După luni de tratament, Charles și-a reluat parțial îndatoririle regale.

6 mai 2023 - Charles era încoronat rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord

În urmă cu un an, pe 6 mai, Charles era încoronat rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în prezența soției sale, Camilla. Ceremonia impresionantă a avut loc la Westminster Abbey și a stat sub semnul ritualurilor mistice și al jurămintelor de credință vechi de un mileniu. Totul s-a produs în văzul întregii lumi, fiind pentru a doua oară în istoria britanicilor când încoronarea a fost transmisă în direct la televizior.

Charles avea să fie uns rege și să pășească în frumoasa catedrală pe urmele regretatei sale mame, Regina Elisabeta a II-a, care fusese încoronată în același loc în 1953.

”Regele a stabilit o serie de lucruri care țin de secolul XXI”

George Gross, Fondator al proiectului British Coronations: Cred că încoronările sunt, prin natura lor, momente de schimbare și de resetare. Ele reprezintă mai mult decât o simplă urcare pe tron. Sunt o șansă pentru națiune de a reevalua ceea ce este important, ceea ce contează. Și cred că regele a stabilit o serie de lucruri care țin de secolul XXI.

La un an de la ceremonie, experții în regalitate spun că, din perspectivă politică, suveranul britanic și-a onorat promisiunile și a adus în atenția publicului problemele legate de protecția mediului, sustenabilitate și incluziune.

Mai mult, vestea nefastă a diagnosticului de cancer, care a venit după operația de prostată, a fost un prilej pentru monarh să transmită solidaritatea față de cei suferinzi și să îndemne populația să meargă la doctor pentru controale de rutină.

George Gross, Fondator al proiectului British Coronations: Nu sunt mulți șefi de stat care pot cu un singur mesaj să facă atât de mult bine. Mai întâi cu diagnosticul de prostată, apoi cu discuția deschisă despre cancer. Am văzut un număr record de bărbați care au mers la control. A fost un lucru extraordinar pe care l-a făcut.

”Este greu să fii în lumina reflectoarelor după Regina Elisabeta”

Turistă: Fiecare are o slujbă. Fiecare trece prin momente dificile. Da, este vorba despre Regele Charles, dar nu este sfârșitul lumii.

Turist: Este greu să fii în lumina reflectoarelor după Regina Elisabeta, care a domnit jumătate de secol. Deci nu este o misiune ușoară pentru Charles.

Turist: Cred că monarhia nu poate fi cu-adevărat modernă. Însuși conceptul de monarhie, dar și la modul practic, nu cred că sunt prea multe aspecte moderne, ca să fiu sincer.

Turistă: Nu aș vrea să dispară monarhia. Cred că avem multe aici, la noi în țară. Oamenii vin să vadă Palatul Buckingham și schimbarea gărzilor, toate acestea sunt parte a societății noastre, a culturii noastre.

Pe 30 aprilie, Charles și-a reluat îndatoririle regale. Suveranul, în vârstă de 75 de ani, s-a întâlnit cu părinții și personalul medical de la un spital din Londra, specializat în tratarea cancerului. A fost printre primele apariții publice după trei luni de tratament. În iunie, regele ar urma să-l primească într-o vizită de stat pe împăratul Japoniei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE