Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Mai mult de o treime dintre europeni nu economisesc suficient pentru pensie

Pe măsură ce criza costului vieții continuă să se abată asupra majorității țărilor europene, mai mulți angajați și-au văzut economiile insuficiente pentru pensie. De asemenea, mulți dintre ei au fost nevoiți să iasă la pensie mai târziu pentru a recupera diferența și pentru a se putea menține pe linia de plutire într-o economie din ce în ce mai nesigură.

Un nou studiu realizat de AgeCalculator.com, folosind date ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) colectate între anii 2000 și 2020, arată că vârsta de pensionare în mai multe țări europene a crescut semnificativ în această perioadă, potrivit Euronews Business.

Bulgaria se clasează pe primul loc, înregistrând o creștere de 13,26%, vârstele de pensionare, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, trecând de la 56 de ani în 2000 la 63 de ani în 2020. Estonia se află pe locul al doilea, cu o creștere de 11,93%, de la 58 de ani în 2000 la 65 de ani în 2020. Letonia urmează îndeaproape, cu o creștere de la 59 de ani în 2000 la 65 de ani în 2020.

Alte țări din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Ungaria, România și Slovenia, se află, de asemenea, mai jos pe listă. Cu toate acestea, țările din Europa de Vest au fost, de asemenea, afectate în mod semnificativ, Portugalia înregistrând o creștere de 7,92% a vârstei de pensionare, iar Olanda, o creștere de 7,65%.

Economisesc europenii suficient pentru pensie?

Mai mulți factori influențează valoarea economiilor pentru pensie pe care le pot avea lucrătorii europeni, cum ar fi tipul de loc de muncă, cheltuielile, țara în care locuiesc, dacă locul de muncă oferă un plan de pensii ocupaționale, precum și dacă au și un plan de pensii personal.

În 2017, studiul Schroders Global Investor Study, care a chestionat aproximativ 22.000 de persoane din întreaga lume, a descoperit că nici măcar investitorii consacrați nu economisesc suficient pentru pensie, europenii aflându-se la coada listei.

La vremea respectivă, europenii economiseau doar aproximativ 9,9% din salariul lor pentru pensie, asiaticii economisind 13%, iar investitorii din America economisind 12,5% din salariu pentru pensie.

Lesley-Ann Morgan, șefa departamentului de pensii de la Schroders, a declarat că: „Este bine cunoscut faptul că oamenii nu economisesc suficient pentru pensie, dar acest studiu arată că nici măcar cei care sunt deja investitori consacrați nu pun deoparte suficienți bani.

Studiul arată că, la nivel global, investitorii pun deoparte doar 11,4% din venitul lor, dar spun că vor să se pensioneze la 60 de ani. Analiza noastră arată că o persoană care a început să economisească pentru pensie la vârsta de 30 de ani va avea probabil nevoie de economii de 15% și mai mult pe an dacă ar dori să se pensioneze cu 50% din salariu.”

Dacă ne apropiem de anul 2023, lucrurile sunt încă puțin sumbre pentru pensionarii europeni, mai mult de o treime dintre europeni încă nu economisesc pentru pensie, potrivit unui sondaj realizat de Insurance Europe pe un eșantion de 16.000 de persoane din 15 țări europene. Acest lucru s-a întâmplat în rândul a 44% dintre femeile și 34% dintre bărbații respondenți.

Nu numai atât, dar 40% dintre respondenți au dezvăluit, de asemenea, că actualul climat economic, cum ar fi inflația mai mare, costul vieții și incertitudinea economică, au erodat suma pe care o puneau în fondul de pensii.

De cât au nevoie europenii pentru a se pensiona fără griji?

Potrivit GoBankingRates, economiile pentru pensie din Europa de Nord se situează în medie în jurul valorii de 100.000 de euro, în timp ce persoanele din Europa de Vest, inclusiv din Regatul Unit, au tendința de a economisi între 50.000 și 150.000 de euro. În Europa de Sud se economisește mult mai puțin, cu o medie cuprinsă între 20.000 și 70.000 de euro pentru pensie.

Suma de care aveți nevoie pentru a vă pensiona în Europa variază semnificativ de la o țară la alta, țările din Europa de Vest fiind semnificativ mai scumpe decât cele din Europa de Est.

Unii europeni ar putea plănui să părăsească în întregime continentul și să se stabilească în alte părți ale lumii, cum ar fi Asia de Sud-Est și Caraibe, unde venitul de pensie economisit poate ajunge mult mai departe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE