Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj Verified: Nicușor Dan ar fi votat de 46% din bucureșteni. Cum arată clasamentul

Candidații la Primăria București continuă să se testeze prin intermediul sondajelor de opinie. Ultimul dintre ele, făcut de către Verified, la comanda lui Nicușor Dan, îl dau pe actualul edil cu cele mai mari șanse de a câștiga un nou mandat, cu un procentaj de 46,1%. El este urmat de primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, cu 41,1%.

Nicușor Dan e favorit în sondaje pentru Primăria București

Candidatul ales de coaliția PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu, ar obține doar 10,01% dacă alegerile ar avea loc în aceste zile. Reprezentul AUR, Mihai Enache, este cotat cu numai 2,3%.

Sondajul făcut de Verifield a avut loc în perioada 10-17 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eşantion de 1.800 de persoane care reprezintă diverse variabilele socio-demografice. Eroarea maximă a datelor este de +/-2,31%, iar gradul de încredere este de 95%.

Dintre cei chestionați, 68,6% au spus că merg să voteze pentru alegerile la Primăria Generală a Bucureștiului.

Nicușor Dan candidează ca independent și este susținut de Alianța Dreapta Unită. Cristian Popescu Piedone este din partea PUSL, iar Cătălin Cîrstoiu e susţinut de PSD şi PNL, în timp ce Mihai Enache face parte din AUR. Practic, lupta se va da între acești candidați, dacă avem în vedere că doar 0,4% dintre cei chestionați au spus că ar vota alt candidat în afară de aceștia.

57,3% dintre persoanele chestionate au declarat că îşi vor exprima votul pentru Consiliul General al Capitalei. Însă la Consiliul Local, datele stau altfel, iar cei mai mulți dintre cei chestionați au spus că ar vota pentru lista comună PSD-PNL (37,1%). Urmează Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forţa Dreptei), cu 28,4% și AUR, cu 8,9%.

La începutul lunii aprilie, alt sondaj, dar făcut de CURS, îl plasa pe Cristian Popescu Piedone pe primul loc în intenția de vot, cu 38%, urmat de Nicușor Dan, cu 27%, și de Cătălin Cîrstoiu, cu 23%.

În prima parte a lunii martie, într-un alt sondaj făcut de ISCOP, Cristian Popescu Piedone era dat drept câștigător în toate scenariile în care ar candida, cu un avans mic în fața lui Nicușor Dan. Însă atunci încă nu era inclus în luptă Cătălin Cîrstoiu, din partea PSD-PNL, ci Sebastian Burduja. Astfel, Piedone ar fi câștigat alegerile, cu 40,4%, urmat de Nicușor Dan, cu 39,3% și de Burduja, cu 16%.

În februarie, când Piedone încă nu anunțase că va candida la Primăria București, scenariile prevedeau un duel între Nicușor Dan și Gabriela Firea, iar actualul edil era câștigător în sondaje.

Calendarul alegerilor din România în 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE