Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coaliția susține în continuare un candidat comun la Primăria Municipiului București. Marcel Ciolacu: „Domnul Cîrstoiu nu este un criminal”

PSD și PNL vor avea un candidat unic la alegerile locale pentru Primăria Capitalei. Este promisiunea făcută sâmbătă, la Pitești, de Marcel Ciolacu, cel care anunță că medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne, momentan, candidatul sprijinit de alianță. O decizie finală ar putea fi luată însă luni, după ședința Coaliției de guvernare.

Cîrstoiu, posibile situații de incompatibilitate

Marcel Ciolacu l-a apărat pe Cătălin Cîrstoiu și a spus, că „acesta nu este un criminal, ci un medic de excepție”. Întrebat dacă medicul se află într-o situație de incompatibilitate, premierul a spus că nu a văzut vreun document care să demonstreze acest lucru. Președintele PSD a mai spus că a vorbit pe Whatsapp recent cu Cătălin Cîrstoiu și că acesta este, la acest moment, candidatul unic al Alianței pentru Primăria Capitalei. O decizie finală ar urma să fie luată luni, într-o ședință a Coaliției, însă premierul a dat asigurări că PSD-PNL vor avea un candidat comun la aceste alegeri.

 Tot astăzi, la Congresul Forța Dreptei, președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că Alianța Dreapta Unită va da o lecție celor de la PSD și PNL la alegerile din 9 iunie și că Nicușor Dan este de departe cea mai bună variantă pentru Primăria Capitalei.

La rândul lui, vicepreședintele USR, Dan Barna, a declarat, citez: Mamuții PSD și PNL „nu au fost în stare” să găsească un candidat care „să poată să stea în picioare în capitala României, medicul Cîrstoiu fiind varianta Oprescu 2.0” în opinia acestuia.

Discuțiile vin în contextul în care, în ultima perioadă, au fost vehiculate mai multe scenarii, inclusiv varianta ca PSD și PNL să susțină candidați diferiți la alegerile din 9 iunie.

Cine este Cătălin Cîrstoiu

În vârstă de 50 de ani, Cătălin Cîrstoiu este medic ortoped, manager al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) și șef al Secției Ortopedie-Traumatologie I a SUUB.

De asemenea, Cîrstoiu este și decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității ”Carol Davila” din București.

În aprilie 2020, în timpul pandemiei COVID-19, Cătălin Cîrstoiu a fost numit în funcția de manager interimar al Spitalului Universitar, în locul Adrianei Nica, demisă din cauza modului în care a gestionat criza coronaviruslui. El a mai condus Spitalul Universitar în perioada 2009-2016, inclusiv când a avut loc tragedia din clubul Colectiv.

”Sunt medic, profesor universitar. Nu sunt om politic. Până astăzi nu am avut o carieră politică, dar astăzi este într-adevăr un moment în care alianța celor mai mari două partide din România, PSD și PNL, scoate prima oară un produs al acestei alianțe - candidatul la Primăria Capitalei.

Am discutat mult despre idei, proiecte, tot felul de lucruri care ar putea fi schimbate, despre modificări absolut necesare în cadrul legislati. Am vorbit atât de mult încât la un anumit moment la o convergență a unor planuri.

Am început să armonizăm niște obiective care au dus la un plan unic pentru București, la un plan pentru viitor”, a declarat Cătălin Cîrstoiu, după ce a fost prezentat oficial drept candidatul coaliției.

Calendarul alegerilor din România în 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE