Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cătălin Cîrstoiu dă explicații: Nu sunt în incompatibilitate. Am simțit sprijinul lui Ciucă și Ciolacu, dar în precampanie am fost cam singur

Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut primele declarații, la Spitalul Universitar din București, în contextul în care candidatului PSD-PNL la Primăria Capitalei i s-a cerut să iasă public să explice acuzațiile de incompatiblitate apărute în presă. ”Până când domnul doctor Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliţiei”, a declarat, vineri, premierul Marcel Ciolacu.

Cîrstoiu: Nu consider că mă aflu în incompatibilitate

”Primul lucru pe care vreau să îl spun cu privire la acuzațiile de incompatibilitate, nici eu, nici presa doar o instituție poate să dea un raport care să ateste asta adică ANI. Din punctul meu de vedere eu nu am făcut nimic care să îmi dea perspectiva că sunt într-o stare de incompatibilitate.

Am operat și în spitale publice, și în Republica Moldova, am oferit expertiza mea, la cerere, și în spitale private. Am răspuns la orice telefon, chiar dacă rețelele mobile nu sunt acreditate să dea sfaturi medicale. Domeniul meu nu este accesibil oricui.

Am operat și în alte spitale de stat și în Republica Moldova, la solicitarea colegilor mei, am oferit expertiza mea și în alte spitale private, atunci când mi s-a solicitat.

Eu nu fac o chirurgie simplă, fac o chirugie complicată aici, la spitalul Universitar. Nu e un domeniu accesibil oricui și am făcut orice să-mi ajut pacienții și colegii.

Legat de participarea mea la consultațiile la Anemona, mi-am ajutat colegii care lucrau acolo și am răspuns și solicitărilor unor pacienți care îmi cereau sprijinul. Sunt absolut liniștit și dorm liniștit pentru că mi-am ajutat pacienții.

Pacienții aleg singuri la ce medic merg și unde merg, la sistemul public sau privat.

În orice spital privat e varianta ca pacienții să meargă în regim al CNAS sau în consultație plătită.

Legea 95 a fost modificată în 2016 prin OUG care a introdus un alt regim al incompatibilităților în sistemul medical și a creat haos. Această OUG nu a trecut niciodată de Parlament, nici măcar nu a fost pusă pe ordinea de zi, dar produce efecte juridice. Legea spune că funcția de manager e incompatibilă cu orice altă activitate remunerată sau neremunerată cu excepția activității medicale în același spital.

Timpul liber nu mai există pentru că nu poți să faci nicio activitate neremunerată de niciun tip. Dacă am fi obiectivi, am găsi foarte multe situații de acest tip

Eu am vrut să fac o administrație publică în București mizând pe un sprijin politic stabili în Consiliul General. Eu nu am vrut niciodată să fac o administrație politică în Capitală..”, a declarat Cîrstoiu.

”Mandatul meu a fost și este pe masa coaliției”

”Un pacient poate avea mai multe episoade de spitalizare, decontat separat de CNAS. Externat, pacientul decide unde vrea să meargă. Odată externat un pacient, nu consider că aș putea eu să influențez. Nu consider că e un prejudiciu al bugetului spitalului.

Am spus că eu vreau să fac administrație publică mizând pe un sprijin politic și stabil. Acest lucru nu îl asimilez unei administrații politice.

Eu nu am intrat în cursa aceasta că m-am trezit într-o dimineață că pot fi primar. Eu am avut o propunere din partea liderilor coaliției.

Mandatul meu pe care mi l-a oferit coaliția PSD-PNL a fost și este pe masa coaliției. Eu am simțit sprijinul lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dar recunosc am fost cam singur în precampania aceasta. Am întâlnit mulți lideri de filiale care m-au înconjurat cu sprijin.

Nu poate fi un demers pentru Primăria Capitalei fără sprijinul acestei coaliții.

Am făcut conferința de presă la spital pentru că bisturiul din mână n-o să mi-l ia nimeni. Sunt medic, am o meserie.

Din punctul meu de vedere, fiind mandatul meu pe masa coaliției”, a adăugat acesta.

”Am devenit un fel de omul negru”

”Nu am avut experiența unei comunicări politice. Eu în momentul acesta încerc să lămuresc și să lămurim împreună tot ce a apărut în spațiul public. Nu vreau să conving pe nimeni. E un demers personal.

Până acum 3 săptămâni eram un om respectat, am devenit un fel de omul negru.

Firea este președintele PSD București și are o influență foarte mare în filială. Sunt lideri din PSD care au participat cu mine, în diverse manifestări prin oraș.

Părerea mea e că am devenit dintr-un candidat pe locul 3 cum am fost prezentat o țintă. Nu exclud posibilitatea să fi fost și din PSD oameni care nu mă plac.

Mesajul meu e foarte clar. Am o meserie, sunt medic, pot să-mi fac meseria, nu vreau să fac din politică o meserie.

Pentru mine nu era necesar să ajung primar general, am crezut că demersul meu e să fac ceva mai bine pentru noi toți.”, a mai spus Cîrstoiu.

Până acum, Cătălin Cîrstoiu a negat vehement acuzațiile și a anunțat foarte ferm că nu se va retrage de pe lista candidaților la Primăria Capitalei. "Eu reprezint alianța PSD-PNL. Aceasta a fost concluzia întâlnirii recente pe care am avut-o. E ciudat să auzi speculații când am avut o discuție clară. Sunt candidatul coaliției și simt susținerea liderilor acesteia. Nu mă gândesc să mă retrag.

Nu sunt un deplin cunoscător al Bucureștiului. În luna asta am învățat foarte multe lucruri bune despre Capitală.

Un pacient externat primește un bilet de externare cu mai multe recomandări. Una e revenirea la control pentru firele de sutură, tratament, proceduri de mobilitate.

Chiar credeți că pacienții merg acolo unde li se spune sau unde sunt duși? Merg acolo unde se simt în siguranță.", a spus medicul.

Coaliția, însă, a pus presiune pe Cătălin Cîrstoiu să organizeze o conferință de presă în care să lămurească acuzațiile apărute în presă. Este vorba despre investigația Hotnews.ro, potrivit căreia medicul ar fi trimis pacienţi la clinica privată a soţiei sale și ar fi acordat consultaţii la acea clinică, în condițiile în care este și manager al Spitalului Universitar din București, spital de stat.

Cum a ajuns Cătălin Cîrstoiu candidatul coaliției PSD-PNL

Cîrstoiu a fost prezentat oficial pe data de 20 martie drept candidat comun al coaliției PSD-PNL pentru funcția de primar general al Municipiului București. Fără background politic, medicul a fost preferat de cele două partide înaintea fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea, și ministrului Sebastian Burduja.

Cele două partide au măsura șansele mai multor potențiali candidați, prin sondaje interne. Printre numele testate au fost Cătălin Cîrstoiu, arhitectul Tiberiu Florescu, dar și fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, și președintele PNL București, Sebastian Burduja.

”Am venit cu un om care nu a făcut nimic în viața lui decât să slujească oamenii, să slujească de dimineață până seara într-o instituție în care oamenii au nevoie de ajutor atunci când le este cel mai greu. Am venit cu un om care nu este interesat de afaceri, de scena, de show-ul și de dezbaterile la televizor. E interesat să facă lucruri. Bucureștiul e în criză. Avem nevoie de un om în măsură să gestioneze situații de criză”, a explicat Nicolae Ciucă, președintele PNL, la prezentarea oficială a lui Cîrstoiu drept candidatul coaliției.

”Sănătate pacienților e influențată extraordinar de tot ce înseamnă sănătatea unui aer curat în București, înseamnă sănătatea unui transport public eficient, a unei infrastructuri rutiere eficiente. Înseamnă sănătatea dată de un mediu cald, un mediu propice în care la Primăria Capitalei orice cetățean nu își cere drepturile, ci și le găsește în mod fundamental. Asta cred eu că înseamnă sănătatea unui oraș.”, spunea atunci și Cătălin Cîrstoiu.

Cine este Cătălin Cîrstoiu

În vârstă de 50 de ani, Cătălin Cîrstoiu este medic ortoped, manager al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) și șef al Secției Ortopedie-Traumatologie I a SUUB.

De asemenea, Cîrstoiu este și decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității ”Carol Davila” din București.

În aprilie 2020, în timpul pandemiei COVID-19, Cătălin Cîrstoiu a fost numit în funcția de manager interimar al Spitalului Universitar, în locul Adrianei Nica, demisă din cauza modului în care a gestionat criza coronaviruslui. El a mai condus Spitalul Universitar în perioada 2009-2016, inclusiv când a avut loc tragedia din clubul Colectiv.

”Sunt medic, profesor universitar. Nu sunt om politic. Până astăzi nu am avut o carieră politică, dar astăzi este într-adevăr un moment în care alianța celor mai mari două partide din România, PSD și PNL, scoate prima oară un produs al acestei alianțe - candidatul la Primăria Capitalei.

Am discutat mult despre idei, proiecte, tot felul de lucruri care ar putea fi schimbate, despre modificări absolut necesare în cadrul legislati. Am vorbit atât de mult încât la un anumit moment la o convergență a unor planuri.

Am început să armonizăm niște obiective care au dus la un plan unic pentru București, la un plan pentru viitor”, a declarat Cătălin Cîrstoiu, după ce a fost prezentat oficial drept candidatul coaliției.

Calendarul alegerilor din România în 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE