Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemul energetic din Ucraina, ținta preferată a Rusiei. Armata Moscovei bombardează sistematic centralele și rețelele de electricitate

Seară de seară, ucrainenii din Harkov, al doilea oraș ca mărime în Ucraina, stau mai mult pe întuneric. Dar și ziua întreruperile de curent au devenit o obișnuință pentru că Rusia distruge încet, dar sigur, infrastructura energetică a Ucrainei.

Aproape 200.000 de locuitori ai Harkovului sunt fără energie electrică, în timp ce jumătate din regiune suferă de întreruperi după intensificarea campaniei aeriene a Moscovei. Oamenii spun că nu mai pot folosi nimic din ce au în casă și nici măcar apă nu au pentru că pompele nu mai funcționează.

Olha Bezborodova, mamă a patru copii: „Suntem în apropiere de graniță. Când rușii au început să tragă, Dumnezeule, casa noastră tremura. Recent a avut loc un bombardament în Varvarivka, groaznic. S-a auzit foarte tare, este pur și simplu îngrozitor. Apoi vin rachetele Grad, le auzim, dar cel puțin nu le vedem. Putem vedea însă dronele Shahed zburând, le aud și încercăm să ne ascundem.”

Măsuri suplimentare pentru apărarea aeriană a regiunii

În timp ce lucrătorii din domeniul energiei se străduiesc să satisfacă nevoia de energie electrică, Rusia bombardează mereu zona pentru a alunga cât mai mulți locuitori și pentru a face comunitățile nelocuibile. Este o evoluție alarmantă despre care unii oficiali și analiști avertizează că este un efort intens al Moscovei de a crea condițiile pentru o ofensivă de vară în care să ocupe Harkovul.

Oleh Siniehubov, guvernatorul regiunii Harkov: „Toate centralele generatoare de energie din regiune sunt fie deteriorate, fie distruse, nici una nu mai este întreagă. De aceea trebuie să primim energie electrică prin tranzit din regiunile învecinate. În consecință, rețelele electrice sunt supraîncărcate.”

Rusia exploatează lipsa de apărare aeriană a Harkovului pentru a ataca mereu centralele și liniile electrice și pentru a teroriza locuitorii orașului și pe cei din satele din jur. Din acest motiv, mai spune guvernatorul regiunii, este nevoie de măsuri suplimentare pentru apărarea aeriană a Harkovului și a regiunii în ansamblu, dar și industria energetică din zonă.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE